Comisia juridică a amânat o săptămână discuţia la 22 de proiecte de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală

0
63

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, ieri, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în timp ce PNL a cerut amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Membrii comisiei au introdus pe ordinea de zi cele 22 de propuneri legislative, care urmează să fie trimise instituţiilor abilitate – ÎCCJ, CSM, Ministerul Justiţiei – pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD) a propus termenul de o săptămână pentru avizul asupra acestor proiecte, însă PNL a criticat propunerea, invocând o grabă “suspectă” de a fi adoptate aceste proiecte. Reprezentanţii CSM au solicitat un termen de două săptămâni, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil. “CSM nu este un organ colegial, trebuie să avizam 22 de proiecte, solicităm două săptămâni”, a spus judecătorul Marius Tudose, preşedintele CSM. Şi preşedintele ÎCCJ Livia Stanciu a arătat că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

Însă secretarul de stat în MJ Liviu Stancu a susţinut că trebuie urgentată discuţia asupra proiectului guvernului de modificare a Codurilor, elaborat din 2014. “Acest proiect este din 2014 în Parlament şi am solicitat urgentarea”, a menţionat secretarul de stat. Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii proiectelor, a spus că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale. Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel al lui Şerban Nicolae referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare.