Angajații din învățământ, în topul joburilor cu risc ridicat de expunere la coronavirus

0
4883
Potrivit Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, instituție a Comisie Europene specializată în strategii și politici de ocupare a pieței muncii, angajații din învățământ sunt pe primul loc, alături de cei din sănătate, în categoria de risc ridicat. Acesta a lansat un nou indice CEDEFOP-Cov19R, care identifică lucrătorii cu risc ridicat de expunere la Coronavirus și care au nevoie de o distanțare socială mai mare, acest lucru afectându-le capacitatea privind performanțele actuale și viitoare. CEDEFOP furnizează informații concrete pe care să întemeieze politicile europene din domeniul educației și formării profesionale.

Pandemia produsă de Coronavirus a avut ca rezultat un șoc fără precedent pe piața muncii și o criză privind șomajul, cu milioane de locuri de muncă mult mai riscante în urma aplicării măsurilor de distanțare socială în toate țările UE. Aceste măsuri au avut un impact asimetric, nu numai asupra diferitelor activități economice, ci și asupra diverselor grupuri ale forței de muncă, accentuând inegalitățile dintre lucrători, expunând vulnerabilitatea unor grupuri neprotejate, cum ar fi așa numiții „gig workers” – lucrători online, și accelerând tendințele anterioare de automatizare a locurilor de muncă și de lucru la distanță.

Identificarea sectoarelor, ocupațiilor și grupurilor de populație cu un risc mai mare de perturbare din cauza coronavirusului este esențială pentru proiectarea activării și recalificării corespunzătoare a locurilor de muncă, precum și pentru sprijinirea ocupării forței de muncă. Riscul de distanțare socială pe piața forței de muncă din UE a fost împărțit în patru niveluri: foarte ridicat, ridicat, scăzut și foarte scăzut. Indicele Cov19R relevă că locurile de muncă din UE în sectorul serviciilor de cazare, catering sau servicii alimentare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și servicii sociale și personale, se confruntă cu cel mai mare risc de expunere la coronavirus. În astfel de sectoare, angajații sunt cel mai probabil să se angajeze în activități de comunicare intensivă, de lucru în echipă și de gestionare a clienților, prin urmare se confruntă cu un risc mai mare de distanțare socială.

Angajații din învățământ sunt cotați cu un risc mare, alături de angajații din serviciile de sănătate. Asta pentru că interacțiunea cu multe persoane (atât colegi, profesori și personal administrativ, cât și elevi) va fi foarte mare, odată cu redeschiderea școlilor. În schimb, angajații din serviciile de utilități, serviciile profesionale și științifice și industriile TIC sunt relativ izolați de expunerea la noul coronavirus, iar performanța lor economică a fost și poate fi mai puțin afectată de întreruperea continuă și viitoare a Covid-19.

Cercetarea relevă în continuare faptul că lucrătorii care oferă servicii de îngrijire, vânzări sau alte servicii personale, precum și manageri de ospitalitate și de vânzare cu amănuntul, angajați în sănătate și asistenți pentru prepararea alimentelor au un scor Cov19R foarte ridicat. În schimb, angajații, funcționarii, oamenii de știință, inginerii și lucrătorii TIC sunt mai puțin sensibili la impactul distanțării sociale a Covid-19.

După cum au menționat experții Cedefop, “aproximativ 45 de milioane de locuri de muncă pe piața forței de muncă UE-27 (23% din totalul forței de muncă din UE-27) se confruntă cu un risc foarte mare de perturbare din cauza Covid- 19”.