Primăria Craiova reamenajează intrarea în Parcul Romanescu

0
202
Primăria Craiova a semnat, miercuri, contractul de execuție pentru reamenajarea zonei de la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu”. Statuia cu doi cai, aparținând sculptorului Ion Jalea, va fi păstrată pe același amplasament, dar i se va schimba soclul.     
Ambient One Construct SRL este firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea căii de acces în Parcul „Nicolae Romanescu“ și are la dispoziție două luni pentru a realiza proiectarea, apoi alte șase luni pentru a face și lucrarea. „Statuia cu cei doi cai va fi amplasată pe un alt soclu, mult mai adecvat și mai corelat cu dimensiunile statuii. Această necesitate a plecat de la faptul că acolo soclul statuii este deteriorat în totalitate, au căzut toate plăcile. Toți arhitecții cu care am vorbit au spus că, dacă tot faceți o lucrare, atunci făceți-o cum trebuie. Firma care a câștigat studiul de fezabilitate a gândit o piațetă care să fie în concordanță cu interiorul parcului. Este o zonă în care se parchează mașinile într-o parte și alta, iar acum va deveni o zonă pietonală”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Banii vor fi acordați de la buget
Contractul are o valoare de 636.737 de lei, plus TVA, banii care vor fi acordați din bugetul de investiții al municipalității. Reprezentantul firmei de construcții, Zamfir Tudor, a promis autorităților că va termina lucrarea la termen. Potrivit acestuia, va fi demolat soclul, care se află într-o stare avansată de degradare, și se va reabilita statuia existentă. Toată zona din jurul statuii, care este acum amenajată cu asfalt, va fi înlocuită cu pavaj din piatră, de tipul celui din interiorul parcului. De asemenea, se va lărgi întreaga zonă de acolo și se vor reconfigura trotuarele. Pe noul amplasament vor fi montate bănci rotunde și se vor amenaja spații de verdeață. Pentru a înlesni accesul cărucioarele pentru copii, bordurile care delimitează spațiul respectiv vor fi înlăturate, a mai spus acesta.
Statuia lui Ion Jalea va avea un soclu nou
„Statuia cu cai” aparţine sculptorului Ion Jalea şi a fost realizată special pentru Hipodromul din Parcul Nicolae Romanescu, fiind amplșasată la tribuna principală. Putea fi admirată la toate cursele de cai, care erau pe atunci un mod frecvent de relaxare pentru craioveni, și nu era expusă pe un soclu, fiind așezată direct în iarbă. De cealaltă parte, cubul din beton pe care se află acum statuia – la intrarea în parc – a fost executat şi ridicat pentru un alt monument. Trebuia să susțină un cal imens, care purta aripi şi care a fost realizat într-un mod futurist, numai din materiale reciclabile, de către artistul craiovean Norian Paicu. Tânărul sculptor donase monumentul oraşului, iar ideea municipalităţii a fost să îl aşeze la intrarea în parc. Când a intrat la vot, în consiliu, proiectul a căzut. Văzând titulatura „Pegas” a noii statui, aleşii craioveni de atunci nu au fost de acord cu acest amplasament şi au votat împotrivă, motivând că nu doresc să se facă reclamă la această marcă.