La Liceul Tehnologic Auto Craiova, 150 de ani de istorie

0
771
Ieri, Liceul Tehnologic Auto a fost în sărbătoare. S-au împlinit 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ preuniversitar, care, de-a lungul timpului, şi-a schimbat de mai multe ori denumirea. La aniversare, au fost prezenţi în jur de 400 de elevi, de la 19 şcoli gimnaziale din Craiova şi Dolj, care au luat contact cu oferta educaţională pentru anul şcolar 2019/2020, una care este foarte atrăgătoare, mai ales pe partea profesională şi tehnologică.
Conform  datelor istorice, prezentate de prof.  Georgică Bercea – Florea, director al Liceului Tehnologic Auto Craiova, actuala instituţie de învăţământ preuniversitar a luat fiinţă la 1869, prin donaţia unor clădiri, de pe actuala stradă „Mitropolit Firmilian”, acolo unde a stat, până în anul 2003, liceul, făcută de un mare moşier al Craiovei, Dima Popovici.  La momentul respectiv, se numea „stabiliment de fete pentru boierii scăpătaţi”. De-a lungul timpului, s-a trecut prin mai multe transformări, după vremuri, iar, acum, se află într-un plin proces de dezvoltare.
Conducerea actuală a liceului se implică foarte mult în diversificarea ofertelor educaţionale, iar rezultatele se văd, mai ales prin prezenţa, ieri, a aproximativ 400 de elevi din învăţământul gimnazial din Craiova şi Dolj. „Ducem tradiţia mai departe şi vrem să facem istorie în continuare. Avem lângă noi reprezentanţi ai partenerilor noştri economici, care ne ajută în dezvoltare, mai ales în învăţământul profesional şi dual, şi aş aminti „Cummins”, „TIAB” şi „QFort”, dar şi mulţi alţii. Cred că am ajuns unul dintre cele mai bune licee din Craiova, dacă nu şi din ţară, care mergem pe dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic. Avem, pentru anul şcolar viitor, o ofertă foarte bună. Astfel, la filiera tehnologică avem, pe tehnic/electric, cursuri de zi, cls. a IX, 28 de locuri, la mecanică acelaşi număr, iar, pe „vocaţională” (sportiv), tot 28. La învăţământul profesional, cursuri de zi, la metoda tradiţională, 56 de poziţii (28 pentru mecanic auto şi câte 14 la tinichigiu – vopsitor auto, respectiv electrician exploatare joasă tensiune ). La dual, avem 30 de locuri (20 – operator la maşini comandă numerică – 10 la sculer – matriţer). La seral, punem la dispoziţie 28 de locuri la tehnician transporturi şi acelaşi număr la tehnician electrician – electronist auto. Nu lipseşte nici oferta pentru Şcoala Post-liceală, unde sunt prevăzute 28 de poziţii pentru tehnician transporturi auto interne şi internaţionale”, a mai precizat Georgică Bercea – Florea.