Calafat : Maratonul Independenţei

0
690

Calafatul ştie cum să-şi cinstească eroii. An de an, municipalitatea, prin directa coordonare a edilului, Lucian Ciobanu, organizează în data de 9 mai evenimente de excepţie. Ieri, întreaga comunitate a fost implicată în mai multe momente de o anvergură deosebită. S-au împlinit 142 de ani de când România și-a câștigat independența, în această zi având loc Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care proclama independența de stat a României. În acest context, şi municipiul Calafat a marcat acest moment printr-o acţiune de ţinută, printr-un ceremonial militar-religios la care a luat parte şi senatorul de Dolj, Claudiu Manda, candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai a.c.
“Astăzi, România este membră a Uniunii Europene și asigură, de la începutul anului, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Să ne bucurăm împreună și să fim asemenea marilor oameni politici care au pus bazele României Mari și Uniunii Europene!”, a precizat parlamentul doljean, într-o postare pe facebook.
“Din dragoste pentru România şi istoria ei”
Şi asta nu a fost tot. La Calafat lucrurile se împletesc armonios. Ieri s-a desfîşurat şi cea de-a IV-a ediție a Maratonului Independenței. Primele trei ediții s-au desfăşurat la Bucureşti, startul fiind dat din zona Arcului de Triumf. „Maratonul face parte din Ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei” şi este dedicat eroilor Armatei Romane care s-au jertfit în Războiul de Independență din anii 1877 şi 1878.  Maratonul Independenței este un eveniment unic în România, fiind o probă a curajului, desfăşurat în zona Municipiului Calafat, unde au fost trase primele salve de tun de pe malul stâng al Dunării, împotriva trupelor turceşti din Cetatea Vidin”, ne-a explicat Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat. Organizatori evenimentului au fost : Clubul Sportiv Eco Alpin în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Primăria Municipiului Calafat, Consiliul Județean Dolj, Prefectura Dolj şi Asociația Română pentru Propaganda şi Istorie Aeronautică – Filiala Dolj;

Organizatorii competiției şi-au exprimat astfel dorința ca acest maraton să devină în viitor un maraton transfrontarier care să se desfăşoare între Calafat şi Vidin, prin traversarea podului de peste Dunare, în semn de respect pentru Eroii care prin jertfa lor, au dus la obținerea Independenței României şi a Bulgariei. „Maratonul are drept scop promovarea alergării în aer liber şi a unui stil de viață sănătos, concomitent cu promovarea în rândul concurenților şi susținătorilor acestora, a frumuseților, a tradițiilor şi istoriei Județului Dolj, în special a malului stâng al Dunării, unde se află amplasat Municipiul Calafat. Aceasta ediție are un caracter simbolic, participanții alergând compact prin Zona istorică a Calafatului şi a Dunării”, a mai spus Lucian Ciobanu.

10 maratonişti veniți din Bucureşti, Codlea, Lupeni, Slatina şi Adjud au alergat maratonul. Ei au purtat în cursă drapelul României şi vor flutura steaguri istorice care amintesc de istoria acestor locuri. Drapelul României, steagul dacilor, steagul lui Mihai Viteazul, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, un steag din timpul lui Stefan cel Mare, reprezentandu-l pe Sfântul Gheorghe, drapelul României din anul 1877 şi alte 8 steaguri având legatură cu istoria acestor locuri.