Judecătorii de la Tribunalul Olt au pronunțat, marți, sentința, în primă instanță, în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată șase cadre didactice din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova pentru luare de mită. Cei șase au fost acuzați că au cerut și primit bani și bijuterii de la studenți pentru a-i promova la examene. Cu toții și-au recunoscut faptele și au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 3 ani de închisoare cu suspendare, și muncă în folosul comunității. Hotărârea Tribunalului Olt poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, mai exact pe 11 septembrie 2015, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispuneau trimiterea în judecată a șase cadre didactice ale Facultăţii de Medicină şi Facultăţii de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova: Dănuţ Firu, Cristina Petrică, Daniela Cernea, Liviu Chirigiu, Ştefana Oana Purcaru, Lucica Roşu, toţi acuzaţi de luare de mită. În rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut faptul că, „inculpatul Firu Dănuţ (profesor universitar), în perioada ianuarie – iunie 2015, a pretins şi primit de la mai mulţi studenţi ai facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară, sume de bani (cuprinse între 100 – 150 lei /student) de la studenţi pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplinele pe care le preda. De asemenea, inculpata Roşu Lucica, în calitate de profesor universitar, la aceeaşi universitate, a primit în cursul lunii iunie 2015 suma de 100 euro de la o studentă pentru a o promova la un examen. Totodată, inculpata Petrică Cristina, cadru didactic la aceeaşi universitate, a primit în perioada ianuarie – iulie 2015, de la mai mulţi studenţi, 2 perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 lei, pentru a-i promova la examenul de an. În ceea ce o priveşte pe inculpata Purcaru Ştefana Oana, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că aceasta, tot în calitate de cadru didactic la universitatea menţionată, a primit la data de 05.02.2015 suma de 750 lei de la mai multe studente, pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi. Totodată, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, inculpatul Chirigiu Liviu, în calitate de profesor la aceeaşi universitate, a pretins şi primit în cursul lunii iunie 2014, de la 6 studenţi, câte 100 euro/student, pentru a-i declara promovaţi la un examen la una din disciplinele la care era titular”, se arată în comunicatul Parchetului ÎCCJ. În cauză procurorii au dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra sumelor de 33.508 lei, 9210 euro şi 205 USD, precum şi asupra mai multor bijuterii din aur, argint.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Olt, instanță care marți, 8 mai a.c., a pronunțat sentința pe fond. Inculpații au recunoscut comiterea faptelor și au cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, primind pedepse cu suspendare: Cristina Petrică și Lucica Roșu – câte 3 ani de închisoare și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova; Liviu Chirigiu și Dănuț Firu – câte 2 ani și 6 luni închisoare și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității la Direcţia Publică de Sănătate Dolj, Oana Purcaru – 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă neremunerată, iar Daniela Cernea, care a fost acuzată și de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, a primit o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare, tot cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Hotărârea Tribunalului Olt nu este definitivă, astfel că, atât inculpații, cât și procurorii pot declara apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.