Condamnat definitiv la 7 ani de puşcărie după ce a golit conturile unor craioveni

0
71

Hunedoreanul de 25 de ani, acuzat că a montat aparatură pentru copierea datelor cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova, a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 20 de zile de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă luni, 8 mai a.c., după ce Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul declarat împotriva sentinţei pronunţată pe 28 februarie a.c., la Tribunalul Dolj.

bancomatReamintim că, Abunei Cătălin, de 25 de ani, din Lupeni, judeţul Hunedoara, a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 14 decembrie 2015, în baza ordonanţei emise pe numele său de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru infracţiuni informatice. Mai exact, o craioveancă l-a văzut pe tânăr în timp ce monta aparatură pentru copierea datelor cardurilor bancare pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac, a început să strige după ajutor, astfel că un bărbat a pus mâna pe tânăr şi l-a predat poliţiştilor Secţiei 4 Craiova, cercetările fiind apoi preluate de procurorii DIICOT. Potrivit anchetatorilor, bărbatul monta în fanta bancomatelor un dispozitiv mecanic, iar pe plafonul aparatului aplica cu ajutorul unor magneţi un profil PVC în care era ascuns un iPod. „Practic, după efectuarea unei retrageri de către un client al băncii de la unul din ATM-urile pe care se montau astfel de dispozitive, acesta constata că instrumentul bancar (cardul) nu îi mai era restituit, fără a-şi da însă seama că era reţinut într-un dispozitiv artizanal. După reţinerea cardului, clientul părăsea zona (fiind grăbit sau pentru a reclama incidentul), moment în care inculpatul se apropia, recuperând atât dispozitivul mecanic ce conţinea cardul capturat, cât şi profilul PVC ce conţinea iPod-ul care filmase momentul folosirii codului PIN, respectiv combinaţia de cifre“, au precizat procurorii DIICOT Craiova. Ulterior, de la un alt bancomat, de pe cardul capturat erau scoase diferite sume de bani.

După gratii din decembrie 2015

puscarieÎn urma anchetei, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au stabilit că tânărul avea o activitate infracţională extrem de bogată. Suspectul a achiziţionat de pe Internet aparatură pe care a montat-o pe bancomate din Timişoara, Arad, Sibiu, Alba Iulia, Cluj Napoca, Braşov şi Craiova. La sfârşitul lunii noiembrie 2015, Cătălin Abunei a venit la Craiova şi s-a cazat la o pensiune, iar în numai trei zile, între 23 şi 26 noiembrie, a pus mâna pe patru carduri bancare de pe care a scos aproape 5.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, acesta monta dispozitivele dimineaţa devreme, în jurul orei 6.00, când băncile erau încă închise.

Pe 15 decembrie 2015, Cătălin Abunei a fost prezentat magistraţilor Tribunalului Dolj, care au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunilor de furt, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, iar de atunci este în spatele gratiilor.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în dosar, iar pe 6 aprilie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Cătălin Abunei a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în dosar fiind nu mai puţin de 20 de părţi vătămate, majoritatea persoane fizice cărora le-a sustras banii de pe carduri, dar şi două unităţi bancare. După aproape un an de proces, pe 28 februarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa, inculpatul fiind condamnat la o pedeapsă totală de 7 ani şi 20 de zile de închisoare cu executare. Judecătorii au mai stabilit ca tânărul să restituie toate sumele sustrase şi i-au confiscat aparatura folosită la comiterea infracţiunilor, respectiv 8 IPOD-uri ridicate de pe ATM-uri din mai multe localităţi, 7 dispozitive metalice şi 7 dispozitive tip fantă bancomat. Inculpatul a formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, respins, ca nefondat, luni, 8 mai a.c., de Curtea de Apel Craiova: „respinge apelul formulat de apelantul inculpat Abunei Cătălin împotriva sentinţei penale nr. 138/2017 a Tribunalului Dolj ca nefondat. Deduce durata arestării preventive in continuare fata de inculpat, de la data de 28.02.2017 la zi. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 08.05.2017”.