Proiect internaţional pe teme de interculturalitate

0
321

În perioada 6-9 mai, mai mulţi profesori de la universităţi de renume pe peste hotare, precum şi reprezentanţi ai cultelor recunoscute statutar, au luat parte la o serie de activităţi organizate la Craiova de reprezentanţii Facultăţii de Teologie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu. Evenimentul a făcut parte din proiectul Grundtvig – „Religie şi multiculturalitate: mijloace educative pentru liderii bisericilor locale”.

Timp de trei zile, delegaţi ai principalelor comunităţi religioase din Italia, Olanda, Norvegia, Estonia şi Bulgaria au venit în Cetatea Băniei pentru a face schimb de experienţă, pentru a discuta şi împărtăşi idei  pe tema dialogului interreligios. Grupul invitaţilor din străinătate a fost însoţit de diac. conf. univ. dr. Gelu Călina.

În prima parte a zilei de miercuri, 7 mai, invitaţii au luat parte la prima sesiune de discuţii, organizată la Hotel Plazza din Craiova. În cea de-a doua parte a zilei, împreună cu profesorii de teologie români, au vizitat Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie și Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Craiova.

  În cea de-a doua zi a întâlnirii, participanţii au dezbătut în plen mai multe probleme de ordin teoretic şi practic, în cadrul unei conferinţe cu relevanţă pentru tema proiectului interreligios „Religie şi multiculturalitate: mijloace educative pentru liderii bisericilor locale”. Între referatele prezentate – care vor constitui la finalul proiectului un manual – amintim „Contribuţia Bisericii Ortodoxe în domeniul asistenţei sociale din regiunea Oltenia” (pr. lect. dr. Sergiu Popescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova), „Migraţia românilor în Europa şi câteva elemente misionare” (diac. conf. dr. Gelu Călina), „Răspunsuri din tradiţia diferitelor denominaţiuni, în contexte naţionale diferite (reformat, luteran, romano-catolic, ortodox)” etc.

Au urmat discuţiile în grup, centrate în principal pe fenomenologia religioasă, metode şi mijloace de integrare a romilor în societate, precum şi dialogul dintre comunităţile creştine şi religia islamică în context european. La discuţii au luat parte şi reprezentanţii Asociaţiei „Vasiliada”, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, care au împărtăşit diferite experienţe din lucrul în comunităţile defavorizate din Oltenia. Seria de activități s-a încheiat cu o vizită la Centrul pentru copii din localitatea doljeană Lipovu.