La 9 mai 1877, Parlamentul a proclamat, cu unanimitate de voturi, Independenţa absolută a României. Tot la 9 mai, chiar în zorii zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Europa făcea primul pas spre construirea unui spaţiu al democraţiei, al încrederii şi cooperării. Aşadar, data de 9 mai, zi a victoriei comune împotriva ocupaţiei naziste, nu a fost aleasă în mod întâmplător ca Ziua Europei. Începuturile Uniunii Europene se leagă de această victorie, obiectivul unificării statelor europene fiind încă de la început de a se asigura o pace durabilă pe continent.
Ieri, la împlinirea a 137 de ani de la câştigarea Independenţei, au avut loc o serie de manifestări în faţa Monumentului Independenţei, unde reprezentanţi ai administraţiei publice locale, alături de oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, au adus un omagiu celor peste 10.000 de ostaşi căzuţi pe câmpul de luptă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Marius Cristinel Deca, le-a transmis celor prezenţi la eveniment mesajul premierului României, Victor Ponta: “Ziua de 9 Mai are o semnificaţie deosebită pentru noi – atât ca români, cât şi ca cetăţeni europeni. Astăzi se împlinesc 137 de ani de când ţara noastră şi-a câştigat independenţa ca stat, dar şi 64 de ani de când s-a propus crearea structurii care ulterior a devenit Uniunea Europeană. La mulţi ani de Ziua Independenţei României! La mulţi ani de Ziua Uniunii Europene!”.
După prezentarea alocuţiunilor, reprezentanţii Guvernului, ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai partidelor politice şi ai asociaţilor de veterani au depus coroane de flori la Monumentul Independenţei. Ceremonia de ieri s-a încheiat cu defilarea Batalionului “Scorpionii Roşii” şi a unui pluton de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.