Chinezii vor construi cartierul de locuinţe de pe Caracal

2
693

Consilierii municipali au votat, ieri, cu majoritate, concesiunea terenului de 6,7 hectare către firma din China. Răspunzând interpelărilor aleşilor locali, primarul Lia Olguţa Vasilescu a dat asigurări că investitorul este unul foarte serios şi că are suficient de mulţi bani ca să poată construi toate cele 1.800 de locuinţe la o calitate superioară, iar apoi să le vândă la nişte preţuri foarte mici. Cel mai ieftin apartament va fi 20.000 de euro, iar cel mai scump – 45.000 de euro.

De la bun început, contractul de concesiune cu chinezii de la Shandong Ningjian Construction Gropu Investment a fost criticat de consilierii PDL, care au pus sub semnul întrebării seriozitatea acestui investitor. „Firma aceasta s-a înfiinţat în decembrie 2013 şi în martie anul următor a participat la licitaţie. Mă întreb ce urma să facă firma aceasta dacă nu participa la licitaţie?”, a spus unul dintre consilierii democrat-liberali. Un alt motiv de îndoială au fost dotărilor pe care trebuie să le aibă blocurile. „Fără specificaţii tehnice se pot face nişte construcţii ca la Constanţa, adică nişte coteţe metalice”, a fost de părere consilierul PDL. Cel de-al treilea defect semnalat la contract a fost redevenţa pentru teren, de 1,15 lei pe lună pe metru pătrat, care li s-a părut una mică.

Locuinţele nu vor arăta precum cele de la Constanţa

Consilierii PNL au susţinut atât prin vot, cât şi prin declaraţii, acest proiect. Consilierul Pavel Badea a spus că tranzacţiile pe piaţa imobiliară sunt rare acum, oferind ca exemplu terenul său, de 10.000 de metri pătraţi, pentru care nu poate să găsească un cumpărător. „Situaţia economică în Craiova este clar dificilă şi dacă am găsit un investitor care să construiască ieftin este bine”, a spus acesta. Acelaşi lucru a fost punctat şi de colegul său de partid, Emilian Ştefârţă, care a subliniat meritul Executivului de a fi găsit acest investitor într-o vreme în care este foarte greu. „Şi sunt bucuros că îmi dau votul pentru acest proiect”, a declarat acesta. În opinia lui Ştefârţă, arhitect de profesie, locuinţele nu vor arăta ca nişte „barăci metalice” deoarece standardele de calitate sunt impuse prin mai multe legi şi trebuie să fie respectate atât de către proiectanţi şi constructori.

Daşoveanu: „Ambasada Chinei garantează pentru această firmă”

Consilierul PDL Dan Daşoveanu a făcut notă discordantă cu colegii săi de partid, el fiind singurul din cei trei care a votat în favoarea contractului de concesiune. Mai mult decât atât, Dan Daşoveanu, care s-a prezentat cu funcţia de vicepreşedinte al Casei Româno-Chineze din Craiova, a dat asigurarea fermă că investitorul chinez este cât se poate de serios, capacitatea sa financiară fiind garantată inclusiv de Ambasada Chinei la Bucureşti. „Noi am avut mai multe întâlniri cu alte firme din China, nu doar cu aceasta. Ideea a fost să aducem firme potente din punct de vedere financiar. Această firmă a adus o garanţie financiară şi există şi o garanţie pentru ea din partea Ambasadei Chinei în România. Efectiv putem să garantăm că firma este potentă economic”, a spus Dan Daşoveanu referindu-se la societatea cu capital chinez, Shandong Ningjian Construction Gropu Investment.

Cartierul va costa 25 milioane de euro

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, le-a spus consilierilor municipali că proiectul locuinţelor de pe „Caracal” este unul bun pe care şi-l asumă, investitorul chinez fiind unul foarte serios. „Este un investitor foarte serios, firma are o cifră de afaceri de 400 de milioane de euro şi este de 60 de ani în China. Licitaţia a fost deschisă şi oricare altă firmă putea să participe, dar aceasta a fost singura care şi-a permis să depună o garanţie de 200.000 de euro. Au venit şi alte firme cu care am discutat şi au oferit 700, 800, 1.000 şi chiar 1.200 de euro pe metru pătrat, dar am spus că cine vrea să construiască la 400 de euro pentru că noi construim pentru tineri”, a spus Olguţa Vasilescu. Primarul le-a mai spus consilierilor că acest contract de concesiune a fost întocmit bine, cu clauze de execuţie foarte bune „pentru că ne legăm numele de acest proiect”.

Cel mai ieftin apartament va costa 20.000 de euro

Potrivit edilului, chinezii urmează să investească în aceste 1.800 de locuinţe o sumă de 25 milioane de euro. Forţa de muncă va fi 80% din Craiova şi 20% din China, iar toate materialele de construcţii vor fi achiziţionate de pe piaţa din Craiova. „Vor fi luate la prima mână pentru că preţul trebuie să ajungă la 400 de euro pe metru pătrat, care este un preţ foarte mic. Constanţa are apartamente de o altă calitate, dar aici vor fi de cea mai bună calitate”, a declarat primarul Craiovei. În cartierul de pe Caracal vor fi disponibile spre vânzare şase tipuri de apartamente, cu preţuri între 20.000 şi 45.000 de euro. Cel mai mare apartament va avea trei camere, cu o suprafaţă de 75 de metri pătraţi. Locuinţe vor avea toate facilităţile, chiar şi o piscină cu abonament pentru fiecare familie. „Eu sunt absolut convinsă că este o investiţie de care Craiova are nevoie”, a menţionat Olguţa Vasilescu înaintea votului. Cu două excepţii, consilierii democrat-liberali Dan Cherciu şi Marian Vasile, toţi ceilalţi consilieri au votat pentru acest proiect.

2 COMENTARII

  1. Nu stiu daca informatia pe care o am este corecta.Ce spune d.na Primar „Este un investitor foarte serios, firma are o cifră de afaceri de 400 de milioane de euro şi este de 60 de ani în China. Licitaţia a fost deschisă şi oricare altă firmă putea să participe, dar aceasta a fost singura care şi-a permis să depună o garanţie de 200.000 de euro. Au venit şi alte firme cu care am discutat şi au oferit 700, 800, 1.000 şi chiar 1.200 de euro pe metru pătrat, dar am spus că cine vrea să construiască la 400 de euro pentru că noi construim pentru tineri” “În cartierul de pe Caracal vor fi disponibile spre vânzare şase tipuri de apartamente, cu preţuri între 20.000 şi 45.000 de euro. Cel mai mare apartament va avea trei camere, cu o suprafaţă de 75 de metri pătraţi”. Intrebare: despre ce fel de suprafata vorbim (construita, utila, inclusiv terase-balcoane) si care este legatura intre pret maxim 400euro/mp-maxim 75mp-45.000mp? Matematic, nici una!

  2. miroase a escrocherie,nu se poate construi in romania la 400 euro/mp cu materiale si forta de munca de pe piata autohtona. mai ales blocuri cu 10 etaje.vor urma ,ca si in cazul mazare,acte aditionale.
    ca sa vorbim de chinezi, sa vedem ce s-a intamplat la metroul din varsovia sau cu autostrazile din cehia.si acolo s-au gasit indivizi care au garantat pentru siguranta lucrarilor.
    iar daca observam cine este in spatele afacerii,ne edificam asupra onestitatii proiectului.interese crase de partid.
    ps. dasoveanu este individul acela care s-a rugat de marijean ca sa-l reprimeasca in partid?!
    ce vorbeam de mafia interpartinica…

Comments are closed.