Polonia, cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale din Europa

0
548

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului Popular European, s-a aflat ieri, la Craiova alături de o delegaţie formată din ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia – Elżbieta Bieńkowska; directorul Departamentului de Cooperare cu Uniunea Europeană,  Monika Kusina-Pycińska, directorul Departamentului pentru Coordonarea Implementării Fondurilor UE, Marek Kalupa, precum şi din reprezentanţi ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Scopul acestei vizite a fost acela de prezentare în oglindă -România-Polonia – a nivelului fondurilor accesate, programele şi modalităţile de accesare. Concluzia a fost aceea că Polonia poate fi luată ca reper din punct de vedere al nivelului de accesare a fondurilor structurale, deoarece, din 2007 şi până în prezent, Polonia a accesat peste 60 miliarde de euro.

Ministrul polonez şi-a început vizita la Craiova, analizând la faţa locului stadiul lucrărilor de modernizare şi reconsolidare făcute prin Programul Regio, adică din fonduri structurale, la Palatul Jean Mihail din Craiova, actualul sediu al Muzeului de Artă, clădire în care, în 1939 a funcţionat guvernul polonez, refugiat în România la acea dată. „Sunt impresionată de clădirea acestui Muzeu.  Este foarte frumoasă şi impunătoare, sunt convinsă că după această investiţie va arăta şi mai bine şi în mod sigur va atrage foarte mulţi vizitatori, adică, turişti” a precizat Elżbieta Bieńkowska, ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia.

Primăria şi-a prezentat investiţiilor europene

Delegaţia poloneză a întreprins o vizită scurtă şi la Primăria municipiului Craiova, unde viceprimarul Teodor Sas şi arhitectul-şef, Mircea Dumitrescu au prezentat succint proiectele aflate în derulare, proiecte cu finaţare europeană de implementarea lor ocupându-se Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. „Ne-am plimbat prin Parcul Tineretului. Am fost impresionaţi de terenurile de tenis şi am aflat că acolo se vor mai invetsi fonduri, în realizarea unui Water Park. Mai târziu, vom vizita şi celălalt Parc, am înteles că este cel mai mare parc natural din Europa…” a mai spus ministrul polonez, care s-a arătat interesată de modul în care ajung fondurile de la UE, la administraţiile locale. În acest context, vicepreşedintele PPE, deputatul european, Marian Jean Marinescu a precizat că aceste fonduri vin prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi a făcut un mic istoric al acestei instituţii. „ADR SV Oltenia s-a înfiinţat în urmă cu 15, 16 ani, când eu eram prefectul acestui judeţ şi tot de atunci, directorul Agenţiei este doamna Marilena Bogheanu, ceea ce înseamnă că lucrurile acolo merg într-o direcţie corectă” a precizat europarlamentarul român, care a venit de fapt  şi cu iniţiativa de a aduce în Bănie, reprezentanţii unei ţări din Est, care a accesat cele mai multe fonduri europene.

Investiţiile în tramvaie şi faţade nu sunt eligibile

Viceprimarul Sas i-a mai prezentat ministrului polonez şi un proiect de remodelarea a centrului istoric al municipiului Craiova, iar legat de acest proiect, Elzbieta Benkowska s-a interesat dacă refacerea faţadelor pentru casele cu proprietari sunt considerate cheltuieli eligibile, şi pentru că nu, atunci care va fi modalitatea de recuperare a banilor de la proprietari. „Municipalitatea va executa această operaţiune din bugetul propriu, nu din fonduri europene. Apoi cu fiecare contribuabil, care este şi beneficiarul unei astfel de lucrări, Primăria  va face un contract şi se vor plăti în rate lunare, la Serviciul de Taxe şi Impozite” a mai spus viceprimarul Sas. Şi în Polonia se întâmplă acelaşi lucru. Ministrul Dezvoltării Regionale, Elzbieta Benkowska a precizat că într-adevăr proiectele de izolare, de refacere faţadelor nu sunt făcute din fonduri europene. Delegaţia poloneză s-a mai interesat dacă municipalitatea craioveană investesc fonduri europene în achiziţionarea de mijloace de transport în comun. „Nu am investit niciun euro în cumpărarea de tramvaie sau autobuze, deoarece aceste cheltuieli nu sunt considerate eligibile, dar investim într-un proiect pe infrastructură, fonduri structurale. Ne-am interesat şi proiectul este eligibil. Am primit undă verde de la Bruxelles” a mai spus reprezentanţii municipalităţii craiovene.

Apreciată experienţa

Elzbieta Benkowska, împreună cu delegaţia poloneză a participat, în aceeaşi zi  şi la Comitetul Regional de Dezvoltare, care s-a întrunit la Palatul Administrativ. Ministrul polonez l-a cunoscut pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicolae Giugea, după care a avut întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor care administrează fondurile europene, dar şi cu primari din judeţele Olteniei, care au implementat proiecte din fondurile Regio. Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia a precizat că apreciază în mod expres experienţa Poloniei în accesarea de fonduri europene şi structurale. „Vreau să mă spun că Programul Operaţional Regional este un program complex destinat investiţiilor publice şi mă refer aici la infrastructura de transport, şosele de centură, modernizarea serviciilor de sănătate şi sociale, realizarea şi modernizarea campusurilor studenţeşti şi a colilor şi nu în ultimul rând, restaurarea patrimoniului cultural, aşa cum aţi văzut că se întâmplă la Palatul Jean Mihail, la Muzeul de Artă” a precizat Marilena Bogheanu, directorul executiv al ADR SV Oltenia. Cel mai important beneficiar al acestor proiecte este Consiliul Judeţean Dolj, reprezentant ieri, de Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj.

În Polonia – 750 de euro/cap de locuitor

Delegaţia poloneză a fost impresionată şi de modul cum stăm la atragera fondurilor europene pe segmentul dezvoltarea resurselor umane. „Cu o alocare financiară de 4,253 miliarde de Euro, Programul Operaţional sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane este structurat pe 7 Axe Prioritare şi 21 Domenii Majore. Comparativ cu 2010, când s-au implementat doar 8 proiecte, în 2011, numărul acestora s-a mărit semnificativ, ajungând la 43, doar în judeţul Dolj” a subliniat Mihaela Mocanu, directorul OIR POS DRU SV Oltenia. Directorul Departamentului pentru Coordonarea Implementării Fondurilor UE, Marek Kalupu a precizat că Polonia este într-adevăr un mare beneficiar al fondurilor europene, şi că în primii ani, Polonia a accesat 13 miliarde de euro, iar din 2007 până-n prezent, peste 60 miliarde de euro. „Dacă în Irlanda, din 1975 şi până-n prezent s-au accesat 4500 de euro/cap de locuitor, în Polonia s-au accesat 750 de euro/cap de locuitor, iar sigur, în România, mai puţin. Am putea spune că în Polonia, politica fondurilor europene este o altă parte, diferită de politica economică a ţării, este efectiv, un domeniu distinct” a mai spus  Marek Kalupu.


Europarlamentarul Marian Jean Marinescu :

„Am invitat azi ( n.r ieri) la Craiova un ministru al Dezvoltării Regionale din Polonia, ţară care va prelua preşedenţia Consiliului de Miniştri din luna iulie, o perioadă în care va începe discuţia despre viitoarea politică de coeziune, despre Strategia Dunării, deci Polonia va avea o contribuţie destul de mare la creionarea acestei politici, destul de importantă pentru noi. În timpul unei discuţii, am aflat că doamna ministru a fost în Craiova când era foarte mic copil şi nu am scăpat ocazia de a o invita. Am făcut o vizită prin oraş la proiectele finanţate prin Fondul European de Dezvoltare şi, bineînţeles că am fost prin parc dar şi acolo unde sunt semnele trecerii comunităţii poloneze prin Craiova” .

Elżbieta Bieńkowska, ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia :

„M-a încîntat invitaţia d-lui Marian Jean Marinescu, mi s-a părut interesantă, dar totodată nu cred că exagerez dacă spun că într-un fel aşa, m-am invitat şi singură pentru că atunci când eram copil am petrecut multă vreme în Craiova, în anii 1960, când tatăl meu lucra la Electroputere. Aşa că această vizită are şi o valoare simbolică…”