Expoziţie de carte de Ziua Europei la Biblioteca Judeţeană „Aman”

0
496

Ziua Europei a fost marcată la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”,  printr-o expoziţie de carte intitulată „9 Mai – Ziua Europei”. Peste 100 de volume de referinţă cu diverse tematici, de la formarea Europei unite şi aderarea României la Uniunea Europeană, până la legislaţia şi funcţionarea instituţiilor Uniunii Europene, au fost expuse în Salonul Expoziţional, primind vizita elevilor clasei a XI-a A de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, a cititorilor care au trecut, ieri, pragul instituţiei, dar şi a multor curioşi, pe întreg parcursul zilei.

Data a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. „Fiind o zi celebrată la nivel european, am decis să marcăm şi noi Ziua Europei la Biblioteca Judeţeană <<Aman >>, printr-o expoziţie de carte cu peste 100 de volume, structurată în mai multe secţiuni: „Istorie şi civilizaţie europeană”,  „Uniunea Europeană”, „România în Uniunea Europeană”, „Legislaţie europeană”, „Instituţii şi organisme europene” şi „Economie europeană”, a explicat Nicoleta Traşcă,  purtător de cuvânt Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”.

9 mai – zi memorabilă pentru România şi pentru Europa

În deschiderea expoziţiei, prof. Oprea Pandia, de la catedra de Istorie a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” a vorbit despre semnificaţia zilei de 9 mai în memoria naţională şi internaţională. „Această zi are o semnificaţie aparte atât pentru istoria românilor, cât şi a Europei. Pe 9 mai 1877, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului  României, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilele cuvinte: <<Suntem independenţi, suntem naţiune de sine-stătătoare>>. Expoziţia este dedicată Zilei Europei şi trebuie spus faptul că România a intrat în Uniunea Europeană este rezultatul unui drum dificil de durată, început în anul 1993 printr-o cerere a României, înregistrată oficial în 1995. În anul 2000, ţara a fost invitată să ia parte la discuţiile de aderare. Cinci ani au durat aceste discuţii, uniunea având criterii stricte în privinţa aderării de la care nu face rabat. Abia apoi am aflat că vom fi integraţi în 2006, dar integrarea administrativă se va putea face în 2013”, a explicat Pandia Oprea profesor catedra de istorie Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

În cadrul expoziţiei se regăsesc cele trei volume ale istoricului Gheorghe Buzatu „Europa în balanţa forţelor”, (1919-1939, 1939-1945, 1945-1939-1989), lucrări generale precum: „Enciclopedia Uniunii Europene”, cărţile apărute în seria „Europa mea”, „Statele Unite ale Europei: Uniunea Europeană între interguvernalism şi supranaţionalism” semnată de Liviu Adrian Ivan, „România spre Uniunea Europeană” – volum în care Vasile Puşcaş prezintă paşii negocierii de aderare a României la UE, cu documente din perioada 2000-2004, lucrarea „România şi Uniunea Europeană”, semnată de Daniel Dăianu şi Radu Vrânceanu, „Românii şi Europa în perioadele premodernă şi modernă” de Dan Berindei. Manifestarea expoziţională a cuprins şi lucrări fundamentale de legislaţie europeană, cărţi de prezentare a organismelor financiare, consultative şi interinstituţionale specifice: „Introducere în legislaţia Uniunii Europene”, „Dreptul Uniunii Europene”, „Sistemul de guvernare a Uniunii Europene sau  „Ghidul Parlamentului European”. În cadrul ultimei secţiuni intitulate „Economie europeană”, sunt prezentate volumele: „Integrare monetară europeană” de Anca Tănasie, „Integrare economică: istoric, dezvoltare, perspective”, semnată de Gheorghe Pîrvu. Expoziţia a fost realizată de Dana Popescu şi Mariana Urzică, sub coordonarea Ramonei Pau, şef-serviciu „Prelucrarea colecţiilor”.