Congres naţional, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, pentru combaterea obezităţii

0
128

 În perioada 10 – 12 aprilie 2025, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova organizează cea de-a patra ediție a congresului “Craiova Connects”, un eveniment devenit deja tradiție în calendarul medical național. Sub tema centrală „Managementul obezității”, ediția din acest an aduce în prim-plan o provocare majoră a medicinei contemporane: obezitatea, nu doar ca boală, ci ca simptom complex al dezechilibrelor metabolice, emoționale și sociale.

Deschiderea oficială a “Craiova Connects 2025 “a avut loc, pe 10 aprilie, în Aula Magna a UMF Craiova, în prezența rectorului Dan Gheonea, a conf. univ. dr. Ionuț Donoiu și a prof. univ. dr. Mihaela Vladu. Evenimentul a debutat cu un moment simbolic de colaborare instituțională: semnarea actului adițional de extindere a parteneriatului dintre Alianța G6-UMF, Ministerul Sănătății și LAWG, în cadrul “Health Innovation Hub”. După acest moment,  a urmat o dezbatere multidisciplinară dedicată managementului obezității, care reunește specialiști din endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, diabetologie, comunicare medicală. Această sesiune propune o reflecție profundă asupra inovației și colaborării între specialități ca răspuns la una dintre cele mai complexe probleme de sănătate publică actuale. “Ziua va oferi și o serie de prezentări de mare actualitate. Astfel, dr. Bogdan Timar  a făcut o trecere în revistă a celor mai promițătoare molecule aflate în dezvoltare pentru tratamentul obezității.  De asemenea, dr. Adrian Săftoiu, dr.  Ştefan Buznatu și dr. Delia Pintilei, au explorat  modul în care AI transformă diagnosticul și tratamentul. Dr. Cristina Cijevschi  a adus în atenție rolul gastroenterologului în abordarea obezității, în contextul tot mai clar al relației dintre sistemul digestiv și bolile metabolice.

Concepte inovatoare

Prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea  a prezentat un concept inovator în regiunea Olteniei: Casa Medicului și Farmacistului, o platformă colaborativă pentru îngrijirea integrată a pacientului. Pe parcursul celor trei zile, specialiști din patru domenii-cheie – gastroenterologie, diabet-nutriție, endocrinologie și cardiologie – vor urca pe scenele științifice ale UMF Craiova, aducând împreună expertiză, soluții terapeutice și noi direcții în cercetare. “Aproape 100 de speakeri din centre universitare și clinice de prestigiu vor susține prezentări, vor participa la dezbateri și vor lucra cot la cot în sesiuni hands-on, construind o viziune comună asupra modului în care putem răspunde, împreună, la una dintre cele mai răspândite și complexe afecțiuni ale prezentului. Programul este dens și dinamic: de la noutăți curative în tratamentul obezității și complicațiilor asociate (MASLD, diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare), până la cazuri clinice cu grad înalt de dificultate, sesiuni aplicate și workshopuri de ecografie și tehnici endoscopice. Nu lipsesc dezbaterile interdisciplinare pe teme sensibile – precum stigma asociată obezității, echilibrul între tratament farmacologic și schimbare comportamentală sau rolul medicului de familie în construirea unui traseu terapeutic coerent pentru pacientul cu obezitate. Un element distinctiv al ediției 2025 este accentul pus pe comunicarea medicală, atât în relația medic – pacient, cât și în spațiul public”, a precizat Tudorel Ciurea. Ziua de deschidere a congresului  a inclus  un work-shop dedicat dialogului între jurnaliști și profesioniști din sănătate, cu scopul de a contribui la construirea unor mesaje publice corecte, responsabile și empatice despre obezitate. “Evenimentul este creditat cu 18 credite EMC și se desfășoară în locațiile UMF Craiova din Str. “Petru Rareș” nr. 2 și Bdv. “1 Mai” nr. 66. Craiova Connects nu este doar o conferință medicală. Este un proiect academic cu viziune, care a crescut cu fiecare ediție și a reunit, de-a lungul timpului, specialiști din toate colțurile țării, dar și din străinătate, în jurul unui principiu clar: numai împreună putem schimba practica medicală în profunzime. Începând cu 2022, când a fost organizată prima ediție, congresul a devenit o platformă de dialog și învățare interdisciplinară. Prima ediție a pus accentul pe patologia digestivă, iar următoarele ediții au adus împreună specialiști din gastroenterologie, hepatologie, ginecologie, genetică, reumatologie, dermatologie, oncologie. În 2025, Craiova Connects reunește specialități cheie pentru a răspunde, unitar și inovator, unei epidemii silențioase: obezitatea. Pentru programul complet vă invităm să accesați: www.craiovaconnects.org”, a mai spus Dan Gheonea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *