Dolj – Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine are miei pentru piaţă: sacrificarea rămâne, însă, o problemă

0
1292

Costel Stancu, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine din Dolj nu s-a arătat deloc reticent la discuţia purtată. Dimpotrivă, a punctat cu claritate: „Putem oferi pieţei peste 10.000 de miei şi iezi. Adresa mea personală: Segarcea, str. Republicii nr. 27. Telefon: 0745/251.047”. La rândul său, Radu Cioroiu, preşedintele Cooperativei agricole „Steaua Sudului” din Giurgiţa, str. Gării nr. 12, a spus cam acelaşi lucru: „putem livra în condiţiile respectării restricţiilor impuse, efective importante de miei. Personal, eu însumi fiind crescător am peste 200 de miei destinaţi pieţei. Dar mai sunt şi alţi crescători, membri în cooperativa noastră agricolă, în aceeaşi situaţie.” Până aici lucrurile par clare, deşi… nu sunt. Anul trecut, ne spune dr. Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, au existat abatoare abilitate pe lângă SC Pieţe şi Târguri Craiova, conform legislaţiei în vigoare. „Anul acesta la cerere, prin respectarea Ordonanţei militare, a măsurilor de igienă, prevăzute la asomare, putem oferi asistenţă tehnică. Pe lângă avizul nostru mai trebuie şi avizul ISU”. Sunt însă mai multe exigenţe care trebuie respectate. Maximum trei măcelari, respectarea distanţei de lucru dintre aceştia ş.a.m.d.. Şi totuşi unde şi cum se vor putea sacrifica mieii? Prefectul de Dolj, Nicuşor Roşca, reprezentantul Guvernului în teritoriu, venit de la APIA Dolj, nu s-a arătat deloc surprins de problemă şi a promis o discuţie imediată cu directorul DSVSA Dolj pentru clarificarea lucrurilor. Prefectul de Dolj cunoaşte disponibilităţile Doljului, pentru „piaţa de miei” din activitatea profesională anterioară. De luni sacrificarea devine o problemă presantă. Cum va fi ea rezolvată rămâne de văzut. Dacă putem fi de acord că hypermarket-urile vor oferi cu siguranţă necesarul de carne de miel şi nu numai, ca şi în anii trecuţi, cumpărătorilor, trebuie avut în vedere şi faptul că toţi crescătorii de ovine din teritoriu trebuie să-şi valorifice „marfa”, în condiţiile de igienă deplină prevăzută de lege. Abilitarea unor centre temporare nu este exclusă. De asemenea, abilitarea vânzării „la stâne”, deja instalate în câmp, ridică alte probleme, mai exact măsuri speciale de igienă, apă curentă, medici veterinari pentru examene ante şi post mortem. La descrierea stării de fapt de mai sus, să mai adăugăm şi detaliul că Doljul are foare mulţi crescători individuali, îndeosebi în zona colinară, cu efective mici, sub 50 de capete, de ovine sau caprine, care de asemenea vor fi tentaţi să îşi valorifice o parte din miei pentru a câştiga un ban alminteri trudit. Potrivit datelor APIA, primesc ajutorul de 5 euro pe cap de animal, 1381 de crescători de ovine şi caprine, aceştia având efective mai mari de 50 de capete. Situaţia este cu adevărat delicată şi buna intenţie nu este suficientă, ea urmând a fi circumscrisă rigorilor ce derivă din ordonanţele militare.