CCR judecă sesizarea lui Iordache privind completurile specializate

0
540

CCR judecă, astăzi, sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în corupție de la instanța supremă.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, cel care a făcut sesizarea la CCR, și președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, și-au susținut punctele de vedere în fața judecătorilor constițuționali.

Florin Iordache le-a spus judecătorilor CCR că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, așa cum prevede Legea 78/2000, fapt care o  „situează în afara legii”: ”În cadrul speței penale a ICCJ nu au fost constituite complete specializate, ceea ce generează violarea principiului separației puterii și a dreptului la un proces legal. Situația a generat un conflict juridic de natură constituțională care poate fi judecat numai de CCR”, le-a spus Iordache judecătorilor CCR.

În replică, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a susținut că, la instanța supremă, toți judecătorii sunt specializați în fapte de corupție, în virtutea legii, drept pentru care și primesc un sport de 40%: ”Din 2006, se poate vedea în ECRIS, toate completurile au fost configurate ca având cauze de corupție și cele prevăzute de Legea 78/2000. Toți președinții secțiilor penale și-au configurat aceste completuri ca fiind specializate în fapte de corupție”, spune președintele Cristina Tarcea.

Pe acest motiv, avocații lui Liviu Dragnea – care așteaptă sentința în procesul angajărilor fictive pe data de 15 aprilie – solicită desființarea sentințelor penale din 21 iunie 2018, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție. (Hotnews)