Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural : 29 de laureaţi din 18 ţări

0
339

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat săptămâna trecută, câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincţie din Europa în domeniul patrimoniului. Cei 29 de laureaţi din 18 ţări sunt recunoscuţi pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate şi educaţie, formare şi sensibilizare. Premiate anul acesta sunt şi două exemple remarcabile din România: în categoria conservare, Palatul Cultural din Blaj; şi, în categoria serviciu dedicat, domnul Zoltán Kallós, propus pentru premiu de către Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European. Juriul format din experţi independenţi a examinat un total de 202 dosare, prezentate de organizaţii şi persoane fizice din 39 de ţări din Europa, şi a ales câştigătorii.

premiuCetăţenii din întreaga lume pot acum vota online pentru premiul publicului pentru proiectul/proiectele câştigător/câştigătoare din propria lor ţară sau din altă ţară europeană. Votanţii au şansa de a câştiga o excursie pentru două persoane în Finlanda unde vor fi invitaţi speciali la ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc în oraşul istoric Turku, în data de 15 mai. În timpul ceremoniei, vor fi anunţaţi cei şapte câştigători ai marelui premiu, fiecare dintre ei va primi 10.000 €, precum şi câştigătorul premiului publicului, ales dintre proiectele câştigătoare din acest an. „Îi felicit pe toţi câştigătorii. Realizările lor demonstrează încă o dată cât de dedicaţi sunt mulţi europeni în protejarea şi salvgardarea patrimoniului lor cultural. Proiectele lor evidenţiază rolul important al patrimoniului cultural în viaţa şi în societatea noastră. Mai ales astăzi, când Europa se confruntă cu multe provocări mari pentru societate, cultura este vitală pentru a ne ajuta să creştem gradul de conştientizare a istoriei şi a valorilor noastre comune şi să promovăm toleranţa, înţelegerea reciprocă şi incluziunea socială. Anul european al patrimoniului cultural din 2018 va fi o oportunitate ideală pentru a ne concentra asupra a ceea ce ne leagă pe noi toţi, ca europeni – istoria, cultura şi moştenirea noastră comună…”, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport.

Ceremonia de decernare a premiilor va aduce laolaltă aproape 1.200 de oameni

        Câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra 2017 vor fi celebraţi în timpul unui eveniment de rang înalt găzduit de comisarul european Navracsics şi maestrul Plácido Domingo, care începe după-amiaza târziu, în data de 15 mai, la Biserica Sf. Mihail din Turku. Ceremonia de decernare a premiilor pentru patrimoniul cultural european va aduce laolaltă aproape 1.200 de oameni, inclusiv profesionişti în patrimoniu, voluntari şi susţinători din toată Europa, precum şi reprezentanţi de nivel înalt ai instituţiilor UE, din ţara gazdă şi din alte state membre.

Congresului European al Patrimoniului din Turku

         Câştigătorii îşi vor prezenta, de asemenea, realizările în domeniul patrimoniului în cadrul Târgului de Excelenţă din data de 14 mai, din Sala Sigyn a Conservatorului din Turku, şi vor participa la diverse evenimente din cadrul Congresului European al Patrimoniului din Turku (11-15 mai). Organizat de Europa Nostra, Congresul va oferi o platformă de inspiraţie pentru crearea de reţele şi dezbateri despre cele mai recente dezvoltări europene legate de patrimoniu, cu un accent deosebit pe Anul european al patrimoniului cultural din 2018.

Propunerile pentru ediţia din 2018 a Premiilor pot fi depuse în perioada 15 mai – 1 octombrie 2017 Octombrie prin intermediul paginii web dedicate.