A început febra cumpărăturilor pentru masa de Paşte! / Preţ de pornire la miel: 20 de lei/kg, în carcasă!

0
697

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfăşoară controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure. Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost verificate, în intervalul 15 – 31 martie, un număr de 3.436 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Deja, peste zece tone de carne au fost retrase de la comericializare. Totodată, primii miei la vânzare au apărut în carmangeriile craiovene. Preţul este de 20 lei/kg tăiat. Ieri, în târgul din Bârca, mieii se vindeau cu 10 lei/kg în viu. Oferta, în aceste zile, este una destul de bogată.

mielControalele oficiale au fost efectuate de inspectorii ANSVSA în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică. Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 268 de amenzi, în valoare totală de 477.360 de lei, acordarea de 283 de avertismente, precum şi de emiterea a 7 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi a 29 de Ordonanţe de interzicere a activităţii.

Măsura retragerii de la vânzare a fost deja aplicată

          Au fost retrase de la comercializare 240.645 bucăţi de ouă şi 11.563 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală (carcase de miel, peşte, produse din peşte, carne, produse din carne, lapte şi produse lactate, legume, condimente, făină şi paste făinoase, produse zaharoase, băuturi răcoritoare), care erau improprii pentru consumul uman.

            Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea programului de autocontrol; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.

Aproape 50.000 de miei, sacrificaţi

miel 1Până la această dată, au fost sacrificaţi 47.481 de miei, atât în spaţii amenajate temporar, cât şi în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară. O parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR, ai autorităţilor locale şi ai altor instituţii cu atribuţii de control.

          ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Reamintim cetăţenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

DSVSA Dolj a publicat programul de lucru

miel 3Direcţia  Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a stabilit un program de lucru pentru perioada 01.04-15.04.2017 în baza căruia toţi medicii veterinari oficiali, să efectueze controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare  şi de alimentaţie publică. Pieţele Veche, Craioviţa Nouă, Valea Roşie, Centrală şi Brazdă, prin medicii săi asigură în intervalul orar 8-12 controale şi verificări.

          La nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor , în perioada 01.04-15.04.2017,  va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, este afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. TELVERDE, DSVSA DOLJ 0351806832; FAX 0351806855; TEL. 0251428791.

În Dolj, un singur loc amenajat pentru sacrificare

miel 2„Potrivit normativelor europene, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor de Paşte – trebuie să se realizeze numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL a dorit să vină şi anul acesta în sprijinul celor care nu doreau să cumpere carnea de miel direct din măcelării, ci să-şi aleagă singuri mieii sau iezii, pe care să-i poată sacrifica pe loc, în condiţii adecvate din punct de vedere sanitar-veterinar. În acest sens, a făcut pregătirile necesare şi a obţinut de la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj aprobarea privind amenajarea pe perioadă determinată a unui punct de vânzare şi sacrificare a mieilor în Piaţa Brestei din municipiu”, a precizat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova S.R.L.

          Centrul de sacrificare temporară tineret ovin este amenajat de SC Pieţe si Târguri,  în Craiova, str. Brestei nr.142 A, judeţul Dolj, în perioada 10-15.04.2017;  ora 07.00-17.00.

          Să mai amintim că, medici veterinari au programate controale şi în târgurile din judeţ. Joi, în Amărăştii de Jos şi Sadova; vineri în Daneţi, Poiana Mare şi Zăval; sâmbătă în Bratovoieşti, Pleniţa şi Bechet; duminică în Leu, Dăbuleni, Bârca, Băileşti, Cetate, Melineşti, Argetoaia, Sadova şi Valea Stanciului.