Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, implicată în proiectul „Traveling around the world through tales”

0
694

Şcoala “Nicolae Bălcescu” din Craiova derulează primul an din Parteneriatul Multilateral Comenius “Travelling around the World through tales”. Astfel că în perioada 22-25 martie s-a desfăşurat a doua întâlnire prevăzută în calendar, la Instituto Comprensivo Erodoto – Corigliano Calabro, Italia, la care au luat parte trei cadre didactice de la unitatea de învăţământ craioveană: prof. Alina Peţa, prof. Cristina Mitrică şi prof. Gabriela Soceanu. Potrivit acestora, mobilitatea din Corigliano Calabro, Italia, s-a desfăşurat conform programului bine întocmit de reprezentanţii şcolii-gazdă şi pus la dispoziţie partenerilor de proiect. 

«Gazdele ne-au întâmpinat cald şi prietenos, am revăzut cu plăcere partenerii de proiect de la prima întâlnire, din Anglia, dar am cunoscut şi cadre didactice noi din şcolile implicate în proiect. În prima zi am vizitat cele două localuri ale şcolii-gazdă, prilej cu care ne-am familiarizat cu modul de organizare a şcolii italiene, cu uniforma copiilor, disciplinele de studiu, dotările din clase, mijloacele şi materialele moderne din clase. În a doua parte a zilei fiecare ţară a prezentat materialele pe care le-a lucrat în cadrul topicului „Animals”», a povestit Alina Peţa, directorul Şcolii Gimnaziale “Nicolae Bălcescu” din Craiova.

Potrivit acesteia, materialele prezentate au fost urmărite cu interes de fiecare ţară participantă, “deoarece aceste întâlniri sunt cel mai bun prilej de a interacţiona cu poveştile şi basmele fiecărei ţări implicate şi de a vedea implicarea copiilor în realizarea materialelor”. Momentul culminant al întâlnirii l-a reprezentat activitatea pe care membrii fiecărei ţări au desfăşurat-o în clase, interacţionând direct cu copii italieni.

„Sunt convinsă că este doar începutul unei minunate prietenii şi colaborări”

Proiectul “Travelling around the World through tales” este coordonat de o unitate de învăţământ din Londra, Şcoala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” din Craiova desfăşurând parteneriatul alături de mai multe şcoli din ţări precum Turcia, Bulgaria, Grecia, Italia şi Polonia. Conducerea unităţii de învăţământ craiovene apreciază că activităţile desfăşurate sunt benefice atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi. «Activitatea s-a dovedit a fi deosebit de interesantă atât pentru noi, adulţii, cât şi pentru copii, care prin intermediul imaginilor şi lecturii au făcut cunoştinţă cu povestea marelui scriitor Ion Creangă „Capra cu trei iezi”, deprinzând în final morala poveştii fără vârstă. Activităţile de lucru au continuat cu stabilirea detaliilor pentru următoarea întâlnire de proiect, dar au alternat şi cu vizitarea împrejurimilor, ştiut fiind faptul că fiecare zonă din Italia reprezintă un izvor nesecat de istorie, totul vegheat de sobrietatea şi vechimea bisericilor şi catedralelor. Deosebit de interesantă a fost şi cina luată alături de copiii implicaţi în proiect, timp în care am interacţionat şi am răspuns nenumăratelor întrebări specifice doar inocenţei copilăreşti. Ne-am bucurat să întâlnim copii calzi, curioşi, interesaţi de ţara de unde venim. Printre ei am întâlnit şi copii din România, adaptaţi bine la sistemul educaţional italian, care nu şi-au uitat originile şi limba părinţilor lor. Ne-am bucurat să întâlnim şi la această reuniune de proiect persoane dinamice, interesate cu disponibilitate şi creativitate, dispuşi să împărtăşească din experienţa lor şi sunt convinsă că este doar începutul unei minunate prietenii şi colaborări de-a lungul timpului», a mai spus Alina Peţa, directorul Şcolii Gimnaziale “Nicolae Bălcescu” din Craiova.