Mieii de Paşte, sacrificaţi tot în Piaţa Brestei

0
143

Târgul din care craiovenii vor putea cumpăra miei vii sau tăiaţi va fi deschis cu o săptămână înainte de Paşte, mai exact pe data de 28 aprilie. Ca şi anul trecut, carnea cea mai proaspătă va fi de găsit într-un singur loc în Craiova, respectiv în Piaţa Brestei. 

Autorităţile nu au început încă pregătirile pentru amenajarea pieţei de miei, lăsându-le pentru săptămânile viitoare, pentru ca, în felul acesta, spaţiul să se păstreze curat până la deschidere. ”E devreme să începem să amenajăm piaţa de pe acum. În penultima săptămână dinainte de Paşte vom începe să salubrizăm locul şi să facem mici amenajări pe acolo, dar mai devreme nu, pentru că nu se păstrează curăţenia. Nu e un loc închis şi atunci ar fi o muncă pe care am face-o în zadar”, a declarat Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova. Ca şi anul trecut, pentru comercializarea mieilor de Paşte s-a ales Piaţa Brestei, singurul loc disponibil pe care îl deţine administraţia la această oră.

Spaţiul va fi bine igienizat

Spaţiul în care se vor vinde miei va fi întâi curăţat şi spălat. Hala în care va fi amenajat punctul de sacrificare va fi, de asemenea, supusă unei acţiuni de igienizare, după care va fi dotată cu asomatoare. Măcelarii vor găsi aici câteva seturi de şorţuri noi şi materiale plastice pe care le vor folosi pentru colectarea resturilor necomestibile. Autorităţile vor pune la dispoziţie şi cârlige rezistente, pe care vor fi agăţaţi mieii după sacrificare pentru a le fi îndepărtate pieile. ”Punctul de sacrificare va fi dotat cu tot ce îi trebuie. În primul rând, vreau să fie extrem de curat acolo, măcelarii să fie pricepuţi. Bineînţeles, vom aduce şi un medic veterinar care să-şi dea acceptul în privinţa cărnii”, a mai spus Resceanu.

Comercianţii nu au dat nici un semnal

În piaţă vor fi acceptaţi doar crescătorii de animale care au certificat de producător pentru mieii şi iezii cu care vor ieşi la vânzare. Autorităţile au declarat că nu primiseră, până ieri, nici o cerere din partea acestora. ”Dacă noi nu ne-am apucat să amenajăm spaţiul înseamnă că nu e timpul pentru venirea comercianţilor. De obicei, ei vin să facă solicitare cu o săptămână înainte să deschidem piaţa. Aşa a fost anul trecut şi este foarte posibil să se întâmple la fel şi acum. Dar, cu siguranţă, nu vom duce lipsă de miei, şi încă de cea mai bună calitate”, a mai spus Resceanu. Comercianţii vor fi primiţi în partea acoperită a pieţei, acolo unde va fi instalat şi un cântar pe care vor fi urcaţi mieii care se vor vinde în viu. După plata unei taxe – anul trecut a fost de 12 lei pentru un animal –, clienţii vor merge cu animalul alături, în punctul de sacrificare.

Carnea de miel va fi mai scumpă

Cert este că de numărul comercianţilor care vor veni în piaţă ar putea depinde şi preţul kilogramului de carne. Dacă vor veni cu miei mulţi, autorităţile se aşteaptă ca şi concurenţa să fie mai mare şi, automat, carnea să fie puţin mai ieftină. Deocamdată, administraţia Pieţelor nu se avântă la nici un pronostic în această privinţă. ”Nu putem şti cât va fi preţul cărnii, dar, vă daţi seama, ni-l dorim cât mai ieftin ca să poată să cumpere toţi craiovenii pentru masa de Paşte”, a mai spus directorul Pieţelor, Cătălin Resceanu. Carnea de miel s-a vândut anul trecut, tot în Piaţa Brestei, la preţul de 14 lei în viu, iar în ultima zi a coborât la 13 lei. Crescătorii de animale din ţară, sibienii de exemplu, au anunţat că mielul va fi mai scump anul acesta, ajungând şi la suma de 30 de lei, din cauză că iarna a fost grea. La fel va fi şi preţul brânzei, şi ea nelipsită din meniul de Paşte, care, tot în zona Sibiului, va fi vândută la preţul de 25 de lei pe kilogram.