Vom avea un Paşte friguros!

0
107

Meteorologii le dau o veste tristă craiovenilor. Oricât de mult şi-ar fi dorit să se bucure de natură în aceste frumoase zile de sărbătoare, speranţele le vor fi zădărnicite de vreme. În noaptea de Înviere va fi foarte rece la Craiova şi nici în ziua de Paşte nu va fi mai cald, fiind anunţate chiar şi ploi răzleţe.

În această săptămână, pregătirile pentru Paşte sunt în toi. Gospodinele îşi pun în aplicare cunoştinţele de gastronomie şi urmăresc să aşeze pe masă cele mai bune bucate. Nici domnii nu se lasă mai prejos, alergând după cel mai ieftin miel şi cel mai bun vin. Numai vremea nu ţine cu noi, spun meteorologii care îi atenţionează pe craioveni să ia în considerare faptul că nu pot să-şi plănuiască ieşirile la iarbă verde cu rudele şi prietenii, aşa cum se obişnuieşte în aceste zile. “Atmosfera nu lucrează ca un corp fix, este schimbătoare şi nu putem şti cu adevărat cum va fi. Însă, după toate informaţiile pe care le avem în prezent, se pare că se va repeta figura cu răcirea şi va fi chiar şi  ploaie. Putem spune că anul acesta se repetă tradiţia care zice că aşa cum a fost vremea de Florii va fi şi de Paşte”, a declarat Ion Mărinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia.

Chiar şi zero grade în noaptea de Înviere

Craiovenii care nu lipsesc de la biserică în noaptea de Înviere, trebuie să se îmbrace mai gros. Pentru că această slujbă se oficiază peste tot, în orice locaş sfânt, sub cerul liber, meteorologii spun că enoriaşii trebuie să ţină cont că vremea va fi foarte rece pentru această perioadă. “Noaptea de Paşte va fi rece, cu temperaturi cuprinse între 0 şi 5 grade Celsius. Este bine de ştiut pentru cei care merg la slujba de Înviere ca să îşi mai pună un pulover în plus”,  spune meteorologul Ion Marinică. În duminica de Paşte vremea va fi tot răcoroasă. Partea şi mai proastă este că va bate vântul şi vor cădea ploi. “Cerul va fi temperat noros. Izolat şi trecător, vor cădea ploi slabe care vor avea şi caracter de aversă, dar fără descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intesificări izolate”, susţin specialiştii, fără a mai lăsa vreo speranţă de îndreptare a vremii.

Vremea nu ne lasă nici la grătar

Grătarele sunt ca şi compromise în aceste condiţii. Cât despre cei care şi-au anunţat vizitele la rude sau la prieteni, nu trebuie să scape din vedere că nu va fi vreme tocmai plăcută pentru plimbări. Meteorologii spun că nu poate fi mai cald de 15 grade Celsius, aceasta fiind temperatura maximă pentru această zi. În dimineaţa de luni, vor fi între 1 şi 6 grade Celsius. “A doua zi de Paşte va fi mai cald, va ieşi soarele. Temperaturile nu vor urca foarte mult însă, toată Săptămâna Luminată fiind marcată de acest regim termic mai rece”, ne avertizează meteorologul Ion Marinică. Veşte nu sunt, aşadar, încurajatoare pentru cea mai aşteptată sărbătoare de pe peste an. Conform prognozelor meteo, se pare că vremea va fi mai blândă după ce vor trece sărbătorile pascale, abia după data de 21 aprilie, se încălzi bine, fiind aşteptate temperaturi de peste 25 de grade Celsius.

Căldurile vin abia după 21 aprilie

Meteorologii susţin, în schimb, că această răcire a vremii este un fenomen normal, care se încadrează perfect în tipicul acestei luni, una extrem de capricioasă. “Nu trebuie să ne facem griji, e un fenomen normal pentru această lună. Aprilie e cea mai capricioasă lună. Avem şi vânt, ploi, dar şi vreme frumoasă cu maxime de 35 de grade Celsius. Dacă urmărim de-a lungul anilor, pentru Săptămâna Mare vremea e mai tot timpul răcoroasă, parcă intenţionat făcut pentru a nu ni se strica preparatele”, mai spune meteorologul. Mai mult decât atât, “toanele” lunii aprilie sunt chiar proverbiale. “Există chiar o poveste frumoasă cu lunile anului, pe care o citeam când eram copil. Se spune că aprilie discuta cu martie: dacă eu aş fi ianuarie, aş îngheţa cu gerul meu totul în jur. Apoi, discuta cu mai, care oricum e o lună mai călduroasă, şi îi spune. Dacă eu aş fi iulie, aş pârjoli totul cu căldura mea. Şi de aici se vede că e o lună extrem de capricioasă pe care nu te poţi baza”,  ne-a mărturisit Ion Marinică.