Trei ani de detenţie pentru patronul SC Cavi Imexco SRL Craiova

0
195

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL Craiova, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare. Bărbatul, care a derulat prin această firmă contractele de modernizare a Gării Craiova şi reamenajare a Pieţei Gării, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru o evaziune fiscală de aproape 2,8 milioane lei, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă.

Viorel Călin

Pe 14 decembrie 2010, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova dispuneau reţinere, pentru 24 de ore, a lui Viorel Călin, administratorul SC Cavi Imexco SRL Craiova, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă. Tribunalul Dolj a respins atunci solicitarea procurorilor de arestare preventivă a lui Călin, care a fost trimis în judecată, în stare de libertate, în aceeaşi lună. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Viorel Călin faptul că, în perioada 2005-2009 a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, în acest fel sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, impozit pe profit şi TVA. În plus, “în perioada 2008-2009, inculpatul, în aceeaşi calitate, a reţinut şi nu a virat cu intenţie în termenul legal la bugetul de stat impozite şi contribuţii reprezentând stopaj la sursă. De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Călin Viorel a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii mai multe contracte încheiate cu persoane fizice, pe care le-a semnat în calitate de beneficiar, deşi cunoştea că operaţiunile consemnate în acte nu reflectă realitatea”, comunicau procurorii la momentul respectiv. Mai precis, Viorel Călin a fost acuzat ca a produs o evaziune de aproape 2,8 milioane lei cu ocazia derularii a trei contracte, cele mai cunoscute dintre ele fiind modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării.

După mai bine de un an de la trimiterea în judecată şi după ce, în ianuarie a.c., când se anunţase pronunţarea soluţiei în cauză, dosarul a fost repus pe rol, Viorel Călin a fost condamnat pe 19 martie a.c., la trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus decăderea acestuia din dreptul de a fi administrator al unei societăţii comerciale, pe o perioadă de trei ani, iar până la achitarea sumelor datorate bugetului de stat, judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis menţinerea sechestrului instituit asupra bunurilor ce-i aparţin inculpatului. Hotărârea nefiind definitivă, bărbatul a formulat deja apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.