Mii de semnături pentru drepturile copiilor cu autism

0
446

Peste 1.700 de semnături online, în doar o zi, plus alte câteva mii adunate de la cei care au trecut pragul centrelor speciale din toată ţara. Sunt cifrele nesperat de bune ale unei campanii pentru obţinerea de drepturi în sprijinul copiilor cu autism. Părinţii micuţilor spun însă că vor continua acest demers până când şi autorităţile statului vor lua în considerare petiţia semnată de câteva mii de persoane. 

În prezent, persoanele cu autism se confruntă cu probleme de discriminare, dar şi de acces la îngrijiri de specialitate. Situaţia este încă şi mai delicată pentru copiii care suferă de această afecţiune. Chiar dacă părinţii acestora au încercat să-i integreze şi să atragă atenţia comunităţii asupra problemelor cu care se confruntă, prea multe progrese nu s-au înregistrat în ultima perioadă. În schimb, numărul celor diagnosticaţi cu autism a crescut de la an la an. Numai în 2011, în România au fost înregistraţi 3.900 de copii care sufereau de această dizabilitate, 150 dintre ei figurând în evidenţele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova. De altfel, incidenţa cazurilor este una alarmantă la nivel mondial. Dacă în 2007 se vorbea de o incidenţă a cazurilor de un copil cu autism la 190 nou-născuţi, în prezent s-a ajuns la o rată de un copil cu autism la 100 de nou-născuţi, iar raportul ar putea în viitorul apropiat de 1 la 80.

Petiţia online poate fi semnată în continuare

Săptămâna trecută a fost lansată, la nivel naţional, o petiţie online prin care se solicită respectarea prevederilor Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile care afectează sau aduc atingere dezvoltării, creşterii şi integrării sociale a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism. Semnatarii au cerut, în primul rând, încadrarea în grad de handicap a copiilor cu autism şi au solicitat ca evaluarea necesităţii furnizării serviciilor să se realizeze nu în baza coeficientului de inteligenţă, ci în urma evaluării complexe a nivelului de funcţionalitate al fiecărui copil.

O altă doleanţă o reprezintă adoptarea imediată a unor criterii specifice bazate pe evaluarea gradului de funcţionalitate pentru încadrarea în gradul de handicap, care să nu mai lase loc confuziilor între autism, retard mental şi schizofrenie şi să permită, astfel, servicii adecvate, dar şi continuitatea accesului la aceste servicii pe tot parcursul vieţii.

În finalul petiţiei, poate cel mai important punct, se solicită tuturor reprezentanţilor administraţiei publice centrale să depună eforturile necesare pentru amendarea şi modificarea actelor normative care pot conduce la asigurarea dreptului la recunoaştere şi integrare în societate a tuturor copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism.

Artă pentru autism

În încercarea de a mai face un pas către integrarea în comunitate, părinţii copiilor cu autism au organizat ieri, în holul Primăriei Craiova, vernisajul unei expoziţii de pictură. Lucrările au fost realizate de elevi de la mai multe unităţi de învăţământ din Craiova, dar şi de copii cu autism. „Dorim să mediatizăm, să spunem că există aceşti copii cu autism şi că trebuie integraţi în societate. Ne propunem, de asemenea, să tragem un semnal de alarmă cu privire la discriminare. Ne-am bucurat săptămâna trecută când ne-au vizitat şi elevi şi studenţi de la Facultatea de Medicină care s-au jucat cu copiii, au stat cu ei. Este încă o dovadă că împreună cu comunitatea putem face lucruri importante. Deja există liantul”, a declarat Luminiţa Sandu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova.

Expoziţia „Artă pentru autism” este parte a campaniei „Arată că îţi pasă! Fii albastru pentru autism!”, organizată de ANCAAR Craiova şi Primăria Municipiului Craiova în parteneriat  cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Club Soroptimist Internaţional Craiova şi Clubul de dans Katamis. Prin intermediul acestui eveniment se doreşte creşterea şanselor de integrare socio-profesională a persoanelor diagnosticate cu autism şi ridicare gradului de vizibilitate a problematicii autismului în societatea românească.