9 MARTIE : Ziua Sfinților Mucenici

0
765

Pe 9 martie, în credința populară, odată cu ziua Mucenicilor, se spune că se deschid porțile Raiului, dar și mormintele, iar gospodinele obișnuiesc să pregătească mucenici, iar bărbații să bea 40 sau 44 de pahare de vin deoarece în tradiția creștină au fost 40 de mucenici și după tradiția geto-dacică au fost 44, în timpul acesta copiii sar peste focuri.

Legenda Mucenicilor

Una dintre Legendele Mucenicilor spune că de ziua Sfinţilor 40 de Mucenici nu este bine să munceşti pentru că în vremuri de demult, de ziua Sfinţilor, un ţăran semăna mazăre pe ogor. Atunci, Mucenicii l-au văzut şi i-au cerut lui Dumnezeu să-l pedepsească. Domnul a fost însă îngăduitor cu țăranul şi le-a cerut să îl ierte, ba chiar să îi sporească fiecare dintre ei recolta pe care o avea. Omul s-a bucurat când a văzut că are de 40 de ori mai multă mazăre, dar în anul următor, lacom, şi-a semănat câmpul tot în această zi. Însă, de data aceasta, sfinţii l-au pedepsit şi i-au dat 40 de săptămâni de boală.

O altă legendă spune că Mucenicii erau soldați în armata împăratului Licinius. Aceștia au fost uciși din ordinul guvernatorului Armatei deoarece ei nu voiau să renunțe la credință.

Ce se face în Ziua Mucenicilor?

Gospodinele  pregătesc mucenici, aceștia sunt numiți și sfinţişori sau bradoşi în unele colţuri ale ţării. Ei se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr. Mucenicii urmează a fi consumați abia după ce au fost duși la biserică și binecuvântați. Femeile care iau drumul la picior împart alimente în memoria persoanelor decedate, iar pe lângă tradiționalii mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole,  nuci,  poame, alune, dar și colivă pe care o sfințesc la biserică și o împart celor sărmani. 

Tot în ziua de Mucenici, tradiția populară spune că bărbații trebuie să  consume 40 sau 44 de pahare cu vin pentru cinstirea celor 40 de ostași mucenici care nu s-au lăsat  înduplecaţi nici de cuvintele înşelătoare şi nici de amenințările comandantului, mărturisind cu tărie credinţa în Hristos, rugându-se mult spre a fi întăriţi de Dumnezeu. Această practică aduce celor ce îi cinstesc pe Sfinții Martiri, noroc  și sănătate. Tot o tradiție populară spune că,  în această zi bărbații mănâncă semințe pe care le măsoară cu o lingură pentru a avea spor la bani.

O altă tradiție spune că de Mucenici, copiii obișnuiesc să sară peste focuri aprinse în fața caselor, în curți și în grădini pentru a nu avea parte de boli.

În ziua de 9 martie încep toate farmecele şi vrăjitoriile. Aceste farmece  care se termină în Joia Mare sunt legate de luarea rodului de pe câmp, din case și familii. Dacă în această zi va ploua, așa va fi timp de 40 de zile, iar dacă tună înainte de această zi, vara va fi neroditoare, acestea sunt două dintre superstiţiile legate de ziua celor 40 de Mucenici. Din credința populară mai aflăm că astăzi nu se dau bani împrumut deoarece ei se vor înmulți cu 40 până vei rămâne fără bani, nu trebuie să ai parte de certuri și nu trebuie să faci treabă în casă, mai exact nu se spală și nu se face curățenie.