Primăria Craiova a alocat 2,5 milioane de lei pentru Festivalul Shakespeare

0
365

Primăria Craiova contribuie cu 2,5 milioane de lei la bugetul Festivalului Internațional „Shakespeare”, cea mai mare sumă de până acum. În contul acestor bani, alături de o bună promovare a orașului, autoritățile au solicitat și ca 33% din locurile la spectacolele care se vor desfășura în interior să fie oferite gratuit craiovenilor doritori să participe la spectacolele teatrale.

Suma de 2,5 milioane de lei este mai mare decât în anii precedenți și a fost propusă să fie oferită cu mai mare generozitate, de la bugetul local, întrucât ediția actuală constituie o piesă importantă în programul dedicat Centenarului. Potrivit proiectului de hotărâre, care a fost votat de consilierii municipali în ședința de luna trecută, acești bani vor acoperi mai multe tipuri de cheltuieli. În primul rând, se vor deconta toate costurile cu cazarea membrilor companiilor teatrale invitate – aproximativ 600 de persoane. Se mai suportă transportul internațional al acestora, cheltuielile cu masa și asigurările medicale. Decorurile și costumele pentru spectacolele prezentate în cadrul festivalului vor fi acoperite, de asemenea, tot din suma de la bugetul local. Autoritățile mai plătesc și cheltuielile de producție – plata drepturilor de autor și de reprezentare artistică în exclusivitate pentru festival, toată logistica pe durata desfășurării festivalului (inclusiv în timpul pregătirilor) și promovarea întregului eveniment.

Craiovenii vor avea câteva locuri gratuite în sală

Autoritățile locale susțin că toți banii investiți în festival se întorc în contul municipiului. În primul rând, prin faptul că municipiul Craiova va beneficia de o bună promovare în țară și în străinătate. În timpul celor 14 zile de festival, de numele și potențialul cultural al Băniei se va vorbi în țară și chiar în lume, îndeosebi în țări din care provin companiile teatrale participante la această ediție. Fiind vorba de bani publici, o altă parte din sumă trebuie să ajungă și la craioveni, sens în care autoritățile au solicitat ca, pe lângă poziția de partener oficial al evenimentului, să se asigure și intrarea gratuită pentru un anumit număr de craioveni. În proiect se spune că organizatorii festivalului trebuie să pună la dispoziție spectatorilor, cu titlul gratuit, 33% din numărul de locuri la spectacolele care se vor desfășura în interior, în cele două săli ale teatrului sau ale altor instituții de cultură care vor fi cooptate în proiect, ca și gazde, așa cum s-a întâmplat și la edițiile trecute.

Peste 600 de participanți și invitați speciali

Ediția din acest an, cea de-a XI-a, se va desfășura sub genericul „Planeta Shakespeare” și va debuta pe data de 23 aprilie, ziua nașterii și a morții Marelui Will. Piesa de deschidere va aparține Teatrului Nou din Varșovia, companie care vor interpreta „Poveștile africane ale lui Shakespeare”, în regia lui Krszysztof Warlikowski, considerat unul dintre cei mai străluciți regizori europeni în materie de teatru. Acestui mare regizor i se va acorda de către juriul festivalului – condus de profesorul George Banu – Premiul Internațional Shakespeare. Mare invitat al ediției din acest an va fi însă reputatul regizor Robert Lepage, cu spectacolul căruia, ”Ace și opium”, se va și închide evenimentul – pe data de 6 mai. Organizatorii spun că pentru aducerea acestui important regizor, „geniu al regiei mondiale contemporane” (Peter Brook), s-au purtat tratative încă din 2007. Pentru a marca Anul Centenarului, festivalul va include, potrivit organizatorilor, și un spectacol realizat de unul dintre teatrele naționale din Moldova – Teatrul Național „Satiricus” din Chinișinău – care va veni la Craiova cu pieasa ”Hamlet”, în regia lui Alexandru Grecu.