Localităţile din Dolj, liber la bugete!

0
76

Consilierii judeţeni au repartizat ieri, sumele de la bugetul de stat – 38,73 milioane de lei (8,6 milioane de euro) – către toate localităţile Doljului. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a explicat că, de acum, toate cele 111 primării din judeţ îşi vor putea creiona, în sfârşit, propriile bugete, problema fiind astfel depăşită după o aşteptare de două luni.

sedinta cjÎn raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre se precizează că repartizarea banilor către comune s-a făcut pe baza cererilor pe care primăriile din teritoriu le-au înaintat către Consiliului Judeţean Dolj.

„Avem astăzi (n.r. – ieri) o şedinţă extraordinară şi caracterul său extraordinar este dat de faptul că elementul principal este timpul. Am dorit să facem această şedinţă pentru că, după cum ştiţi, bugetul şi banii cei mai mulţi sunt împărţiţi de către Direcţia Finanţelor Publice. Practic, din cei 73% din care banii care trebuie să ajungă la cele 111 localităţi şi la Consiliul Judeţean, noi împărţim circa 20%. Facem acest lucru acum cu celeritate pentru că, în perioada următoare, primăriile trebuie să afişeze bugetele”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Sumele provin de la bugetul de stat, fiind alocate prin Direcţia Finanţelor Publice Dolj, şi reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit – 16,56 milioane de lei şi sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale – 11,24 milioane de lei.

Conform proiectului de hotărâre, din aceşti bani se vor putea achita arieratele provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii lor; se pot rambursa împrumuturile contractate pe Ordonanţele 2/2015, 46/2015 şi 8/2016; se pot susţine programele de dezvoltare locală şi proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Liberalii şi lista celor trei drumuri

Strict pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale a fost repartizată, tot ieri, o sumă de 10,91 milioane de lei (defalcată din taxa pe valoare adăugată).

Consilierul judeţean PNL, Călin Cosmin, a solicitat să fie prinse pe lista de investiţii pe 2017 şi trei drumuri pietruite de care oamenii au mare nevoie.

„Ar fi vorba de drumul de la Tencănău spre Mărăcine, Perişor, care urcă până la Mârza, pe o distanţă de 2,5 kilometri. S-a intervenit acolo în toamnă, s-au băgat nişte bani în rigole şi este păcat de investiţie aceea. Ar trebui să facem nişte asfaltări. De asemenea, ar mai fi şi drumul de la Vela la Verbiţa, pe care ar trebui să îl continuăm, şi drumul de la Sopot la Botoşeşti Paia. Sunt bucăţi de drum mici, dar pe care măcar să le facem în acest mandat”, a propus Călin Cosmin.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a răspuns că, în mod eşalonat, pe parcursul acestui mandat, vor fi prinse mai multe obiective. „Chiar în acest moment, când creionăm lista de investiţii, vă asigurăm că, la unele dintre aceste drumuri, vom ţine cont de ele. Sunt drumurile noastre, nu ne face nici o plăcere să le vedem, pe unele dintre ele, că zac 100 de ani şi nu s-a întâmplat nimic acolo. La unele ne mai uităm şi la populaţie. Ştim ce înseamnă să faci o investiţie, care uneori ajunge la 50 milioane de euro şi se duce către o populaţie care ajunge, în următorii patru-cinci ani, să fie de vreo 200 de oameni. Şi oamenii aceia au şi ei nevoie. Deci, să cumpănim împreună!”, i-a invitat preşedintele Ion Prioteasa pe consilierii judeţeni. Bugetul Consiliului Judeţean Dolj, cu tot cu lista de investiţii pe care autorităţile judeţene şi-o propun pe 2017, va fi dezbătut în şedinţa ordinară programată pentru sfârşitul acestei luni.