Florian Bodog, Ministrul Sănătăţii: O lege a vaccinării, în aproximativ o lună

0
65

Florian-BodogMinistrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, ieri, că urmează să schimbe Legea Sănătăţii, dar momentan nu se ştie în ce fel, în schimb, legea vaccinării va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ o lună. În continuare, există probleme cu achiziţionarea vaccinului contra hepatitei B. “Pregătim o nouă lege a sănătăţii până la sfârşitul acestui an. Ne dorim o lege cât se poate de clară şi fără norme de aplicare, concepută ca un Codex de legi ale sănătăţii şi nu o lege care să grupeze toate problemele din sănătate”, a declarat Florian Bodog.

Acesta se pregăteşte să pună în dezbatere publică şi o nouă lege a vaccinării, în aproximativ o lună. Acest lucru a fost întârziat din cauza lipsei vaccinurilor hexavalent, tertravalent şi de hepatită B.

“Pentru vaccinul tetravalent s-a semnat şi au şi intrat cantităţile, pentru hexavalent este semnat contractul. Procedura a fost finalizată. Pentru hepatită B, avem în continuare aceeaşi problemă. După cum ştiţi, am activat un mecanism european pentru a achiziţiona vaccinul de hepatită B, am primit un răspuns din Norvegia şi în momentul de faţă, specialiştii din DSP au luat legătura cu omologii de acolo şi vedem în ce condiţii îl putem aduce. După cum ştiţi, există două drafturi cu legea vaccinării care au fost îmbunătăţite mai mult sau mai puţin, drafturi pe care le voi trimite în dezbatere publică ca proiecte de act normativ promovat de Guvern. Ele vor merge în dezbatere la Parlament, însă m-am ferit până la momentul de faţă să dau drumul acestor legi din cauza faptului că nu avem aceste vacinuri”, a explicat Florian Bodog.

Vaccinul pneumococic va intra pe piaţa din România, după mai multe amânări. “Se introduce, de anul acesta, un nou vaccin, este vorba despre vaccinul pneumococic care se face peste tot în Europa, doar în România, nu. El a fost introdus în schema de vaccinare, însă nu au fost asigurate fonduri pentru achiziţionarea vaccinului şi în săptămânile viitoare vom demara procedurile şi vom achiziţiona acest vaccin”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ultima dată, legea vaccinării a fost pusă în dezbatere publică în luna decembrie a anului trecut, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Atunci, respectiva lege a fost întoarsă în minister de către Dacian Cioloş, fostul premier, din cauza sancţiunilor pe care le prevedea pentru părinţii care refuzau vaccinarea copiilor.