Dezbateri pentru o nouă Lege a Sănătăţii

1
138

Săptămâna aceasta a venit rândul sindicaliştilor să fie invitaţi la discuţii pe marginea unui proiect de lege care să reglementeze organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar. 

După ce proiectul propus iniţial a fost retras cu scandal la începutul acestui an, reprezentanţii Ministerul Sănătăţii au elaborat un calendar de întâlniri cu partenerii de dialog din sistem de la care sunt aşteptate propuneri concrete cu privire la modul de organizare a asigurărilor de sănătate, cel de funcţionare al unităţilor sanitare, dar şi de asigurare a calităţii serviciilor medicale.

În timpul discuţiilor, reprezentanţii sindicatelor şi-au arătat disponibilitatea de a participa la elaborarea noi legislaţii din domeniul sanitar. Aceştia au arătat că sunt interesaţi ca legea să garanteze drepturile angajaţilor din sistem.

Propuneri pentru modificarea pachetului bazal de servicii

Pe de altă parte, tot săptămâna aceasta, autorităţile sanitare au anunţat că, în acest moment, sunt în faza de reorganizare şi regândire a pachetului bazal de servicii medicale. Astfel, toate medicamentele existente în prezent pe listele de medicamente compensate şi gratuite vor rămâne în continuare pe aceste liste. Potrivit oficialilor din Sănătate, schimbarea constă, în principiu, în modul de recomandare a unei serii de medicamente pentru tratamentul pacienţilor. Practic, noutatea adusă pachetului de bază este aceea că, pentru a putea fi decontate, mai multe medicamente care în prezent sunt prescrise pentru afecţiuni în care nu au indicaţie terapeutică în autorizaţia de punere pe piaţă a producătorului, vor trebui prescrise numai pentru indicaţiile terapeutice din această  autorizaţie.

O altă modificare o reprezintă grupa de medicamente pentru care nu există dovezi ştiinţifice clare privind raportul risc şi beneficiu în anumite afecţiuni. Potrivit autorităţilor sanitare revizuirea pachetului urmăreşte asigurarea unui echilibru între venituri şi cheltuieli pentru eliminarea surselor de producere a arieratelor din Sănătate.

1 COMENTARIU

  1. Consider ca o dezbatere a Legii Sanatatii trebuie facuta cu toata populatia Romanie, care este atat beneficiara cat si platitoarea acestui sistem. Mai bine desfiintam minunatele Case de Sanatate, care nu fac altceva decat sa toace banii asiguratilor. Acesti bani, ai nostrii, ar trebui sa mearga direct la medicii de fmilie, medicii specialisti, spitale si farmacii si in niciun caz la Bugetul Statului care ii redirectioneaza, dupa bunul plac in Casele de Sanatate ineficiente si in alte parti….
    Romanii sunt destul de bolnavi din cauza multiplelor modificari a Legii Sanatatii, prin care se tot reduc numarul de paturi din spitale, de personal, plata insuficienta pentru cadrele medicale etc., a deturnarilor de fonduri de catre Stat si a liptorii numita Casa de Sanatate Nationala si a subsidiarelor ei din ficare judet.
    Mai bine faceti un Referendum, romanii ar stii ce sa spuna….
    Se discuta cu niste reprezentanti ai Sindicatelor care de mult timp nu mai reprezinta pe nimeni, nici macar pe prpoprii angajati. Noi asiguratii nu facem parte din astfel de sindicate…. Pe noi cine ne reprezinta????

Comments are closed.