Creşterea cu 16% a salariilor bugetarilor, susţinută şi de opoziţie

1
147
Bogdan Drăgoi

O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor, de la 1 iunie 2012, ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, la o conferinţă de presă. Cea de-a doua variantă luată în calcul de Cabinetul Ungureanu, de scădere a CAS cu 5 puncte procentuale, ar avea un impact de 2,3 miliarde lei. Drept urmare, oficialul MFP a precizat că se analizează mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor două măsuri, însă acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru, esenţială fiind menţinerea ţintei de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB. Până la luarea unei decizii cu privire la creşterea veniturilor însă, Bogdan Drăgoi a anunţat că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, din cauza condiţiilor meteo, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică: „În trimestrul întâi avem, din păcate, această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar, anualizat, vom avea creştere (…) Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 – 2%”.

Opoziţia a reacţionat imediat, declarând, prin vocea co-preşedintelui USL Victor Ponta, care a declarat ieri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că „dacă actualul Guvern Ungureanu va veni în Parlament cu o modificare legislativă privind creşterea salariilor bugetarilor, pentru că este nevoie de modificarea mai multor legi pentru asta, sigur că o vom sprijini, pentru că dau înapoi ce le-a luat preşedintele Traian Băsescu. Dacă vorbim din punct de vedere economic, opţiunea noastră ar fi pentru reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajator. Este o măsură echitabilă, care se aplică şi celor din zona privată, una neinflaţionistă”.

Potrivit unor surse oficiale, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a transmis şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, la întâlnirea pe care au avut-o ieri, la Palatul Victoria, şi care a durat peste două ore. „Premierul i-a spus guvernatorului BNR că va mări salariile, dar că încă nu ştie cu cât, guvernatorul (…) spunându-i doar că, în acest caz, este vorba exclusiv de opţiunea Guvernului şi că pe el îl interesează să crească consumul în economie”, au declarat sursele.

1 COMENTARIU

Comments are closed.