Colorant cancerigen: Coca Cola, obligată să-şi modifice reţeta

0
291

Băutura carbogazoasă cea mai vândută în lume va trebui să-şi modifice reţeta secretă, aflăm din Discoverynews. Cauza: o substanţă chimică, 4-metylimidazol (4 MEI), care este folosit pentru a colora băutura respectivă, dar şi alte răcoritoare, inclusiv mai multe sortimente de bere. Este concluzia Centrului pentru ştiinţă în interes public (CSPI), o asociaţie americană de apărare a consumatorilor, care a dat avertismentul de aproape un an. În februarie 2011, CSPI a cerut administraţiei americane pentru activitatea de consum alimentar şi medicamente (FDA) interzicerea, pur şi simplu, a tuturor produselor alimentare care conţin respectiva substanţă. Problema este că, până în prezent, comunitatea ştiinţifică nu s-a pus de acord asupra periculozităţii 4 MEI. Pe baza unui studiu asupra rozătoarelor, administraţia americană a arătat că este necesară consumarea a peste o mie de cutii pe zi pentru ca persoana respectivă să fie expusă. CSPI a avansat noi teste, care ar putea dovedi nocivitatea 4 MEI. Potrivit asociaţiei, substanţa cancerigenă se formează atunci când amoniacul şi sulfiţii sunt utilizaţi cu 4 MEI pentru a da băuturii carbogazoase culoarea brună. CSPI a efectuat prelevări de eşantioane de diferite băuturi carbogazoase cumpărate la Washington. După aceste rezultate, Coca Cola conţine între 142 şi 146 micrograme de 4 MEI, în echivalentul unei cutii americane de 12 drame sau 35 cl. Coca Cola Light conţine 113 micrograme, iar Pepsi 145-153 micrograme. Noile limite fixate de statul California sunt de 29 de micrograme consumate într-o zi întreagă. Dincolo de aceste limite, producătorul trebuie să prezinte un mesaj de avertizare asupra produsului. În Europa, legislaţia este mai puţin restrictivă. În 2008, printr-o directivă de stabilire a criteriilor de puritate ştiinţifică la coloranţii care pot fi utilizaţi în articolele de consum alimentar, UE a fixat limita legală la 250 miligrame de 4 MEI per kg. O reglementare a coloranţilor caramelizaţi a fost examinată de autoritatea europeană de securitate a alimentelor (EFSA) în martie 2011. EFSA a estimat că concentraţia maximă stabilită de UE oferă „un nivel de protecţie suficient”. Din motive de transparenţă mai mare, CSPI a cerut claritate pe etichete şi menţiunea colorantului care conţine 4 MEI „colorant caramel pe bază de amoniac şi sulf” sau „colorant caramel modificat chimic”. Confruntată cu acest protest, Coca Cola s-a angajat să-şi schimbe reţeta. „Compania a cerut furnizorilor de caramel să îndeplinească cerinţele impuse de statul California”, a declarat Diana Garza Cearlante, un purtător de cuvânt al grupului. Totodată, Coca Cola neagă cu fermitate faptul că 4 MEI ar fi periculos pentru sănătate. Dacă reţeta se schimbă în SUA nu se mai pune problema lui 4 MEI, care ar trebui să fie eliminat. Furnizorii de Coca Cola au declarat că ar schimba procesul de fabricaţie pentru a se conforma, pur şi simplu, legislaţiei, fără a se resimţi diferenţa de către consumatori.