„Extinderea Uniunii în Balcanii de Vest va fi o prioritate pentru președinția română a Consiliului”

0
307

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat faptul că extinderea Uniunii în Balcanii de Vest va rămâne o prioritate pentru președinția română a Consiliului, în condițiile în care, această regiune este esențială pentru viitorul Uniunii Europene. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul prezentării de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini și de către comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn a Strategiei de Extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Nu e o întâmplare că astăzi discutăm despre strategia de extindere către Balcanii Occidentali, în timpul președinției bulgare. Extinderea în Balcani va rămâne o prioritate a Uniunii Europene în 2018, dar și în 2019, în timpul președinției române. 

Privind spre viitor, pot doar să încep spunând că Uniunea noastră nu este nici finalizată, nici sigură și nici stabilă, fără Balcanii Occidentali. Această regiune este esențială pentru stabilitatea și securitatea Uniunii noastre și a cetățenilor săi. De aceea, Grupul S&D a fost întotdeauna un grup care a promovat extinderea ca politică de succes a Uniunii Europene.

Ne confruntăm astăzi cu provocări în regiune, cum ar fi migrația, radicalizarea, creșterea naționalismului sau terorismul. Este esențial să nu pierdem imboldul și să găsim o soluție comună la toate aceste probleme.

Suntem singurul partener de încredere al acestei regiuni, iar această strategie este pasul corect în direcția cea bună. Trebuie să facem mai mult decât să ne limităm la vorbe, iar acest lucru să se reflecte și în cadrul financiar multianual, pentru că este nevoie de investiții în regiune. Acolo unde inegalitățile cresc trebuie să ne concentrăm pe politicile sociale și programele necesare pentru a face față problemelor inegalităților. Cel mai ușor a fost să ne jucăm cu istoria și cu naționalismul, însă Uniunea Europeană trebuie să joace un rol important în încurajarea cooperării regionale, a coeziunii și a dialogului.