Ce își doresc craiovenii să se întâmple în orașul lor

0
457

O cantină socială, tichete valorice, intrări gratuite la piscine pentru toți pensionarii, străzi asfaltate și cu giratorii, locuri de parcare în cartiere – cam asta au cerut autorităților cetățenii simpli care au venit, ieri, la dezbaterea pe buget. Din tabăra craiovenilor înregimentați politic, s-a solicitat sprijin pentru firmele mari, gen Ford, Popeci și Arabesque, și bani mai mulți pentru activitățile sportive. Pentru al treilea an consecutiv, s-a încins un schimb de replici, cu ridicări de ton, pe tema referendumului pentru respingerea investițiilor la centrala nucleară de la Kozlodui. 

Primăria Craiova a organizat, ieri, dezbaterea cu cetățenii pe marginea bugetului de venituri și cheltuieli al orașului din acest an, dezbatere pe care autoritățile locale obișnuiesc să o lanseze, în fiecare an, înainte de a supune proiectul votului consilierilor municipali. Cu puțin înainte de a se deschide prezentarea, sala de ședințe era plină ochi: de o parte șefii și funcționarii instituției, iar de cealaltă parte, cetățeni simpli, invitați. Dintre aceștia, cea mai mare pondere – pensionarii. Grupați în spatele reprezentantului lor, Marian Trifan, vârstnicii au umplut câteva rânduri de scaune, au ascultat și, din când în când, și-au luat notițe din informațiile prezentate amănunțit, în cele aproape trei ore de dezbatere. Ca de fiecare dată, categoria activă a tinerilor din Craiova a fost slab reprezentată, în sală fiind zărite doar câteva persoane trecute de 30 de ani, iar din cei cu o vârstă și mai tânără, nici atât.

Primarul a ieșit la tablă

Gândindu-se probabil la gradul mai ridicat de dificultate în înțelegerea bugetului actual, croit fiind pe niște cifre cu totul noi, autoritățile au procedat diferit în acest an. În primul rând, a fost adusă o rechizită nouă – o tablă – care a fost așezată la prezidiu, în spatele autorităților dar, totuși, pe un loc cât mai vizibil pentru toți cei din sală. Cam pe la mijlocul dezbaterii, și-a intrat în rol primarul Mihail Genoiu, căruia i-a revenit sarcina de a explica de ce, pentru prima dată, bugetul Craiovei nu crește progresiv cu timpul. Edilul s-a ridicat, prin urmare, în picioare și, puând mâna pe un marker, a început să înșire cifre, pe care apoi le-a adunat și le-a scăzut. Când a tras linie sub toate, a rezultat că bugetul orașului pornește, într-adevăr, cu un minus de vreo 200 de milioane. Reprezentanții primăriei i-au lăsat pe craioveni să înțeleagă că nu acest fapt nu constituie un motiv de îngrijorare, întrucât sumele se vor echilibra până în luna iunie, când vor intra mai mulți bani de la bugetul de stat. Ajutându-se apoi de un ecran, acționat cu o telecomandă, primarul le-a arătat craiovenilor că, în ciuda acestui mic handicap de început, bugetul permite, totuși, și foarte multe investiții.

Ați uitat de Centenar?

În partea a doua a dezbaterii, a venit rândul craiovenilor să spună ce și-ar dori să se realizeze din bugetul prevăzut pentru dezvoltarea orașului. Propunerile nu au fost nici multe, dar nici puține, și au ocupat un palier divers. Craioveanul Gheorghe Dorobanțu a adresat autorităților o întrebare legată de banii pentru celebrarea Centenarului. ”Nu am văzut nimic prin buget despre așa ceva”, a remarcat tânărul. Primarul Mihail Genoiu i-a răspuns că, din contră, există mulți bani care au fost alocați pentru anul Centenarului. Numai că fondurile nu au fost evidențiate ca atare în structura generală, regăsindu-se, de fapt, în bugetele instituțiilor de cultură din subordinea primăriei, care sunt direct responsabile în organizarea manifestărilor. „Vor fi foarte multe evenimente dedicate Centenarului, de fapt va fi o salbă de evenimente. Vor fi lucruri deosebite cu care să ne putem remarca și noi în întreaga țară”, a concluzionat primarul Craiovei. Spre edificare, a oferit și un exemplu: pentru organizarea Festivalului Shakespeare, ediția 2018, municipalitatea contribuie cu 2,5 milioane de lei, față de 1,7 milioane de lei, cât s-a alocat ultima dată.

Pensionarii își doresc Revelionul lor

În numele asociației pensionarilor și, simbolic, în numele tuturor celor 70.000 de craioveni ieșiți la pensie, Marian Trifan a venit cu o listă întreagă de solicitări, menite toate să le facă viața mai ușoară multor persoane vârstnice. Craioveanul a cerut înființarea unei cantine sociale, unde, pe baza unei cereri scrise, să poată să servească o masă caldă cei care nu își permit mai mult. Spre suprinderea celor aflați în sală, primarul Mihail Genoiu nu a respins ideea, ci a dat-o în studiu funcționarilor. Cetățeanul a mai cerut tichete valorice pentru pensionari, care să fie acordate exact în aceleași condiții ca la Slatina: să aibă valoarea de 100 de lei și să fie acordate, la Paște și Crăciun, pensionarilor cu pensii de până la 1.200 de lei. La această propunere, edilul nu a marșat, solicitând, la rândul lui, timp de gândire. Trifan a revenit și cu solicitare pentru acces gratuit al tuturor pensionarilor la piscinele de la Water Park și, evident, sediul pentru club. I s-a răspuns că demersurile sunt foarte avansate, autoritățile dorindu-și și ele, cot la cot cu pensionarii, să poată inaugura clubul în cursul acestui an. Pe final, a venit și ultima propunere: un Revelion al pensionarilor, nu foarte mare, în limita a 1.500 de persoane. Surprinzând din nou, primarul a spus da.

Probleme din cartierul Rovine

Craioveanul Constantin Celea a ridicat probleme legate de cartierul său. Acesta a spus că locuiește în acest oraș de 55 de ani, iar ultimii 38 de ani numai în Rovine. Cetățeanul a cerut, ca atare, să se ia în calcul îmbunătățirea condițiilor din această zonă. Concret, să se asfalteze corespunzător strada „Lyon”, cu tot cu amenajarea de trotuare și un giratoriu la intersecția străzilor „Nicolae Iorga” cu „Gogu Constantinescu”, pentru că ”sunt multe accidente și se circulă cu viteză foarte mare dinspre gară”. Locatarul a mai pus pe listă și o parcare de vreo 10-15 locuri, pe care autoritățile să o amenajeze la blocurile G2, G3 și G4. Primarul a cerut funcționarilor din subordine să-și noteze adresa și să verifice dacă există posibilitatea pentru a fi realizate amenajările cerute.

Referendumul anti-Kozlodui, readus în discuție

Dezbaterea a avut parte și de confruntarea dintre autorități și grupul de activiști care militează împotriva centralei nucleare de la Kozlodui, o confruntare care revine de trei ani încoace. Și de această dată, reprezentantul acestora, profesorul Luminița Simoiu, a ținut o prelegere de câteva minute pe acest subiect și i-a reamintit primarului că a susținut demersul cât timp s-a aflat în funcția de viceprimar. „Aveți o șansă unică de a intra în istorie, domnul primar: în numele Constituției, a cetățenilor și a legii, solicităm fonduri pentru organizarea referendumului pentru care am strâns 15.300 de semnături”, a cerut Simoiu, pe un ton ridicat. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a răspuns că își menține ideea ca sănătatea craiovenilor să fie protejată, dar i-a spus președintelui Asociației Anti-Kozlodui că organizarea unui referendum presupune, concret, parcurgerea unor pași, pe care municipalitatea încă nu îi cunoaște și pe care trebuie să-i afle. „Nu vreau să mă aleg cu un referendum căruia să nu-i pot justifica, mai târziu, cheltuielile. Trebuie să vedem, în mod clar, care sunt pașii. Dacă nu avem o gândire realistică și este doar o demagogie, nu facem nimic”, s-a enervat Genoiu, punând capăt discuției. Pe moment, doar. După încheierea dezbaterii, pe holul sălii, Luminița Simoiu a continuat să ceară edilului aceleași explicații.

Ceva bizar pe strada „Căpșunilor”

A existat și categoria politicienilor. Liberalul Eugen Călinoiu a atras de mânecă autoritățile pentru cel puțin două gafe, sesizate de el în buget. Una dintre erori: includerea străzii „Căpșunilor” pe lista celor 87 de străzi, care urmează să se reabiliteze pe noul acord-cadru. Călinoiu a arătat că aici este vorba de un fenomen bizar. Strada cu pricina vine paralelă cu strada Brestei și se face accesul pe ea din trei străduțe mai mici, toate pavate cu pământ simplu. „De ce ar trebui pus asfalt pe o stradă la care ajungi pe trei străzi de pământ? E ceva bizar”, s-a mirat Călinoiu. Primarul s-a scuzat, spunând că nu știe situația fiecărei străzi în parte și l-a invitat pe liberal să meargă împreună la o plimbare de recunoaștere pe teren. „ Dacă e așa cum spune domnul Călinoiu, vreau și eu să văd care din funcționari a făcut acest lucru”. Liberalul a mai pus în discuție și sprijinul pentru marii contributori la bugetul local, prin taxe și impozitul pe venit, companii precum Ford, Popeci și Arabesque, solicitând mai mult sprijin financiar și pentru aceștia. „Tot ce ține de noi, am făcut”, a replicat Genoiu, exemplificând cu amenajările și sistematizările de străzi care au fost solicitate de către marile firme și pe care municipalitatea le-a realizat.

După trei ore și mai bine, dezbaterea s-a încheiat pe un ton mai optimist, fiind aduse în discuție performanțele obținute de echipa de handbal fete a Sport Club Municipal Craiova, pentru care consilierul liberal, Adriana Ungureanu, un înfocat suporter al fetelor, a cerut un buget mai mare pentru susținerea echipei.