„Vizita mea în Italia este un simbol al solidarităţii”

0
44

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, efectuează timp de patru zile, începând de ieri, o vizită oficială în Italia. În noiembrie 2016, Comisia a anunţat acordarea unei prime tranşe de asistenţă, în valoare de 30 milioane de euro, prin Fondul de solidaritate al UE, pentru a sprijini Italia după cutremure. Comisia a propus totodată şi finanţarea integrală a lucrărilor de reconstrucţie în cadrul programelor finanţate prin fondurile structurale.

corina cretuÎn acest sens, regulamentul privind politica de coeziune a fost modificat prin introducerea unei rate de cofinanţare din partea UE de până la 100% pentru lucrările de reconstrucţie în caz de dezastre naturale. În prima zi, înaltul oficial european a vizitat situl istoric Pompei, în curs de restaurare cu sprijinul Fondului european de dezvoltare regională. Comisarul pentru politică regională a participa apoi la un dialog cu cetăţenii la Napoli, împreună cu dl Claudio de Vincenti, ministru responsabil pentru coeziunea teritorială, şi s-a întâlnit cu preşedinţii regiunilor din sudul Italiei.  Astăzi, Corina Creţu va participa la o conferinţă privind viitorul politicii de coeziune, organizată la Città della Scienza din Napoli.

  Mâine, comisarul  european va călători în regiunea Umbria, afectată de cutremurele din lunile august şi octombrie 2016 şi ianuarie 2017, şi va vizita oraşele Perugia şi Norcia.  „Vizita mea în Italia este un simbol al solidarităţii, ţara fiind din nou afectată de cutremure luna trecută. După cum a declarat şi preşedintele Juncker, vom sprijini Italia pe tot parcursul procesului de reconstrucţie, iar fondurile UE vor fi de ajutor. Voi vizita Basilica San Benedetto din Norcia, care sper să îşi recapete curând frumuseţea de odinioară cu ajutorul fondurilor alocate în cadrul politicii de coeziune. Gândul meu se îndreaptă şi către familiile cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seismele ce au afectat Italia”, declarat comisarul Creţu înainte de vizită.