21.000 de tineri au aderat la Corpul european de solidaritate

0
386

tineriZeci de mii de tineri, din toate statele membre, s-au înscris deja în Corpul european de solidaritate. Comisia are în vedere, în primăvara acestui an, să prezinte o propunere legislativă pentru a conferi baza juridică necesară acestei iniţiative. În acest scop, ea a lansat, la începutul acestei săptămâni, o consultare publică pentru a defini priorităţile-cheie şi pentru a identifica modalităţile de implementare a Corpului european de solidaritate. Ea se adresează tinerilor, cadrelor didactice, organizaţiilor neguvernamentale, angajatorilor, autorităţilor publice şi tuturor părţilor interesate. 

Consultarea publică se va desfăşura pe o perioadă de opt săptămâni, termenul său limită fiind data de 2 aprilie 2017. Ea se bazează pe o consultare anterioară cu părţile interesate, care a avut loc la sfârşitul anului 2016, în perspectiva lansării Corpului european de solidaritate. „Mă bucur să constat că înfiinţarea Corpului european de solidaritate avansează conform planificării. Cu atât de multe persoane deja înregistrate, putem concluziona că tinerii europeni sunt încântaţi de această nouă oportunitate de a-şi spori capacitatea de inserţie profesională, făcând totodată dovada spiritului lor de solidaritate şi aştept cu interes să aflu punctele lor de vedere, precum şi opiniile tuturor celorlalte părţi implicate, a subliniat Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă,Marianne Thyssen.

Aspiraţiile iniţiativei

tineri1Tinerii şi organizaţiile care participă la consultarea publică vor putea să evalueze diferitele obiective ale iniţiativei, să arate ce îi motivează să se implice, să îşi transmită nevoile în materie de informare şi orientări şi să facă schimb de bune practici. Ulterior, vor avea loc şi consultări specifice cu principalele părţi interesate implicate în activităţile pentru tineret în UE. Lansarea iniţiativei privind Corpul european de solidaritate a fost un succes şi apreciez interesul deosebit manifestat de un număr atât de mare de tineri care sunt gata să îşi dedice o parte din timpul şi eforturile lor pentru a-i ajuta pe alţii. Acum este nevoie să pregătim cu atenţie etapele următoare. Sugestiile din partea tinerilor şi a organizaţiilor care pun în practică valorile şi aspiraţiile iniţiativei sunt cruciale pentru a asigura reuşita acesteia.”, Comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, a spus, la rândul său:

Voluntariat la început de carieră

          Marţi, 7 decembrie 2016, Comisia a lansat Corpul european de solidaritate. Acesta le permite tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani să ia parte la o serie de activităţi, pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de oameni aflaţi în situaţii dificile, din întreaga UE. Tinerii participanţi vor putea astfel nu doar să dobândească competenţe importante şi experienţă profesională sau de voluntariat la început de carieră, ci şi să promoveze şi să consolideze valoarea solidarităţii, unul din principiile fundamentale ale Uniunii Europene. De la lansare, peste 21.000 de tineri au aderat la Corpul european de solidaritate. Se preconizează că organizaţiile participante vor putea să înceapă selecţia de candidaţi eligibili la începutul lunii martie, primele activităţi urmând să demareze în primăvară. Obiectivul este ca, până la sfârşitul anului 2020, 100.000 de tineri să se alăture acestui Corp.