Acţiune simultană în România şi Franţa / Descinderi în Craiova la suspecţi de trafic de persoane şi furt

0
204

Poliţiştii doljeni şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat, ieri, o acţiune de amploare, în cooperare cu autorităţile franceze, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în trafic de persoane, furt calificat şi infracţiuni la regimul de protecţie a copilului. S-au făcut, simultan, 14 percheziţii, 10 dintre ele în Craiova şi 4 în Franţa, în urma cărora 18 persoane, majoritatea de etnie romă, au fost ridicate pentru audieri, care se vor desfăşura la sediul Poliţiei Române, respectiv al Jandarmeriei Franceze. Potrivit anchetatorilor, suspecţii trimiteau minori în Franţa, unde erau instruiţi să fure şi să cerşească, sumele obţinute astfel ajungând şi la câteva mii de euro pe zi.

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi cei de la Serviciul de Investigaţii Criminale – I.P.J. Dolj, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au desfăşurat, ieri, o acţiune comună, simultană, cu autorităţile din Franţa. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări organizate specializate trafic de persoane, furt calificat şi tentativă la furt calificat, precum şi infracţiuni la regimul de protecţie a copilului. În cadrul acţiunii, au fost efectuate 14 percheziţii domiciliare, dintre care 10 în Craiova şi 4 în Franţa.

În urma acestora, au fost depistate şi conduse la sediul Poliţiei Române, respectiv Jandarmeriei Franceze, 18 persoane, dintre care 7 în România şi 11 în Franţa – membri ai grupării, 8 martori şi 4 copii minori, aceştia urmând a fi încredinţaţi unor membri ai familiei sau repatriaţi. Activităţile sunt desfăşurate în cadrul unui dosar penal înregistrat la Tribunalul din Meaux – Franţa şi instrumentat de Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante din cadrul Direcţiei Poliţiei Judiciare a Jandarmeriei Naţionale Franceze. Cooperarea autorităţilor judiciare din cele două ţări în acest caz a fost demarată în urmă cu aproximativ 8 luni, timp în care au fost identificaţi membrii grupării şi s-a stabilit modul de acţiune al acestora. În România, procurorii DIICOT au înregistrat o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală în acest caz, poliţiştii fiind delegaţi să desfăşoare activităţile comune cu cei francezi.

În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2015, principalii membri ai grupării ar fi racolat persoane din România pentru a se deplasa cu mai mulţi copii minori în Franţa, unde erau instruiţi şi trimişi să cerşească şi să fure, în special din buzunare. Aceştia ar fi acţionat cu precădere în parcul de distracţii Disneyland Paris, în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franţei (TGV) şi locurile foarte aglomerate (metrou, pieţe publice etc.). Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că unii copii ar fi strâns în anumite zile până la 7.000 de euro, după cum au anunţat reprezentanţii IGPR.

La acţiunea desfăşurată pe teritoriul Franţei au participat jandarmi şi poliţişti francezi, reprezentanţi ai Oficiului European de Poliţie EUROPOL, reprezentanţi ai serviciilor locale de protecţia copilului, reprezentanţi ai Ambasadei României la Paris şi ataşatul de afaceri interne român acreditat în acest stat. De asemenea, au participat şi un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., un ofiţer de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, cunoscător al limbii romanes şi doi luptători din cadrul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale al I.G.P.R.

În Craiova, au participat la acţiune, împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, trei anchetatori francezi şi ofiţerul de legătură al Jandarmeriei Franceze la Bucureşti. În urma percheziţiilor din Craiova, poliţiştii au ridicat în vederea cercetărilor mai multe bunuri, printre care telefoane mobile, DVD-player şi sisteme home-cinema, ceasuri bărbăteşti de lux, dar şi 23.000 de euro. Persoanele depistate vor fi audiate, urmând a fi prezentate magistraţilor, cu propunere de luare de măsuri privative de libertate în vederea continuării cercetărilor, respectiv a predării lor autorităţilor franceze, mai anunţă reprezentanţii Poliţiei Române.