Un concert de colecție

0
419
Liviu Prunaru şi Valentina Svyatlovskaya Prunaru

O vioară venerabilă ascunde o mulțime de secrete și de povești pe care numai talentul viu le poate scoate la iveală. Au demonstrat-o Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, cu ale lor viori istorice Stradivarius „Pachoud” din 1694 și Andrea Guarneri „Maria Theresia” din 1676, într-o extraordinară seară de concert, vineri, la Filarmonica „Oltenia”!

Numele celor doi violoniști, membri ai Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, asociate cu un program muzical… irezistibil – „Anotimpurile” / „Le quattro stagioni” de Antonio Vivaldi și „Anotimpurile din Buenos Aires” / „Las Cuatro Estacionesc Portenas” de Astor Piazzolla – au umplut până la refuz sala de concert. Un program inedit ca prezentare, muzicienii alegând să alterneze fragmente din creațiile celor doi compozitori, astfel încât după acordurile „Primăverii” vivaldiane au alergat pe strune cele ale „Verii” lui Piazzolla, „Otono Porteno” a vibrat după „L’Estate” și, tot așa, „L’Autunno”, „Invierno Porteno”, „L’Inverno” și „Primavera Portena” s-au succedat, pe parcursul a două ore, în armoniile sincere și tulburătoare ale viorilor.

Sensibilitatea interpretativă cu care deja Liviu Prunaru ne-a obișnuit în concertele sale, ca și incredibila forță și tehnică ale Valentinei Svyatlovskaya-Prunaru – aflată pentru prima dată în compania orchestrei, la Filarmonica „Oltenia” – au răzbătut din fiecare acord. Au impresionat, în egală măsură, empatia artistică creată pe scenă între solistul originar din Craiova și violonista ce își datorează formația artistică școlii ruse, ca și pasiunea și trăirea autentică pe care cei doi muzicieni le-au dezvăluit în fața publicului. Laolaltă cu atitudinea profesionistă a ansamblului cameral, avându-l concertmaestru pe virtuosul violonist Cristian Pintilie, toate acestea au făcut din concertul de vineri seara unul de colecție.

Un eveniment ce merită reiterat, pentru ca mult mai mulți melomani să se poată bucura de el. Un eveniment cu care Craiova se poate mândri cu adevărat, cu atât mai mult cu cât a fost posibil și grație unui artist al său, Liviu Prunaru, azi concertmaestru al celei mai valoroase orchestre europene a momentului și profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Elveția.