Şase doljeni, între care trei funcţionari ai APIA Dolj, trimişi în judecată de DNA Craiova pentru fraude cu fonduri europene

0
454

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a şase persoane, între care trei funcţionari ai APIA Dolj, secretarul Primăriei Seaca de Câmp şi doi doljeni care au minţit că deţin teren în extravilanul localităţii, solicitând şi obţinând subvenţie pe 23 de hectare, doi ani la rând. Cu toţii sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie, dosarul fiind deja înregistrat la Tribunalul Dolj, unde a intrat în camera preliminară.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că i-au trimis în judecată pe Dan Emanuel Nicuşor Elencu şi complicele său Petre Pădureanu, acuzaţi de fraude cu fonduri europene, dar şi pe Castelia Moreanu, şef birou centrul local Craiova din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, Constantin Iordache, secretar la Primăria comunei Seaca de Câmp, Cornel Buduru, funcţionar în cadrul APIA Dolj – centrul local Craiova şi Sabina Pădureanu, funcţionar în cadrul APIA Dolj – centrul local Craiova, acuzaţi că i-au sprijinit pe cei doi în activitatea infracţională astfel încât să obţină pe nedrept fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că, „la data de 15 mai 2012, inculpatul Elencu Dan Emanuel Nicuşor, beneficiind de ajutorul inculpatului Pădureanu Petre, a formulat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj (A.P.I.A.) – Centrul Local Craiova o cerere de plată pentru suprafaţa de 23,60 hectare situată în extravilanul comunei Seaca de Câmp, judeţul Dolj, în baza unui contract de comodat fals, fără să deţină cu vreun titlu această suprafaţă de teren, în scopul obţinerii în mod necuvenit de sume de bani cu titlu de subvenţii. În anii 2013 şi 2014, inculpatul Pădureanu Petre a fost de acord ca inculpatul Elencu Dan Emanuel Nicuşor să formuleze cereri de plată unice pe suprafaţă la A.P.I.A. – Centrul Local Craiova, în numele său, deşi, în realitate, niciunul dintre cei doi nu deţineau suprafeţele de teren pentru care se solicita subvenţie, iar pentru depunerea cererilor, Pădureanu Petre nu a fost niciodată prezent la Centrul Local Craiova al A.P.I.A., pentru a semna vreun document. În acest scop, Pădureanu Petre i-a pus la dispoziţie lui Elencu Dan Emanuel Nicuşor cartea sa de identitate şi şi-a deschis un cont bancar în care au fost virate sumele de bani aferente campaniilor 2012 – 2014. În demersul lor infracţional, inculpaţii Elencu Dan Emanuel Nicuşor şi Pădureanu Petre au beneficiat de ajutorul inculpaţilor Moreanu Castelia, Iordache Constantin, Buduru Cornel şi Pădureanu Sabina”, după cum se arată în comunicatul DNA.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 32.294 lei, ce reprezintă prejudiciul total cauzat, iar dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj.