În fiecare an, în România, aproximativ 11.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar. Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal. 75% din totalul cazurilor diagnosticate boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situaţie limitând drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor.
Conform studiilor de specialitate, rata de supravieţuire a pacienţilor diagnosticaţi cu această boală este extrem de redusă la 5 ani – pentru cei în stadiu avansat, şansele de supravieţuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce, pentru pacienţii care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supravieţuire este estimată la numai 2%.
De altfel, doar 1 din 3 cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile, media de supravieţuire situându-se în intervalul 6 – 18 luni. Doar 20% din aceşti pacienţi trăiesc mai mult de un an.
Cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive forme de cancer
Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronşic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât şi în afara lor, spre ţesutul pulmonar. Conform studiilor medicale de specialitate, există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar, în general, se disting două categorii – cancerul pulmonar cu celule mici (CPMC), diagnosticat în 15% dintre cazuri şi cancerul pulmonar fără celule mici – non-microcelular (CNPMC), identificat în aproximativ 85% din cazuri.
Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluţie foarte rapidă, rata de supravieţuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evoluţie, fiind de numai 15%.
În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45-65 de ani, 85% din pacienţii diagnosticaţi fiind fumători cronici. De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariţia cancerului pulmonar – peste 90% din persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenţi. Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare.
Pe lângă fumat, alţi factori de risc asociaţi cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanţe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiaţiile ionizante, dar şi preexistenţa unor afecţiuni pulmonare precum cicatricile granulomatoase sau sclerodermia. Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat şi de existenţa unui alt cancer în antecedente personale, cum ar fi cancerul din sfera O.R.L.
În prezent, cancerul bronhopulmonar ocupă locul I între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, la nivel mondial.
Depistarea precoce, o şansă pentru pacienţi
Depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar şi conştientizarea primelor semne de către pacienţi sunt două din preocupările principale ale specialiştilor oncologi. Boala, ce poate fi cauzată de factori multipli, are şanse de vindecare prin intervenţie chirurgicală doar în cazul diagnosticării din timp şi printr-o abordare multidisciplinară în aplicarea tratamentului.
În prezent însă, nu există o metodă de screening eficientă pentru această afecţiune, fiind astfel important să acordăm atenţie oricăror simptome. Evoluţia rapidă, deseori fără simptome, a acestui tip de cancer şi depistarea lui în stadii avansate conduce la necesitatea aplicării unui tratament interdisciplinar. Accesul încă întârziat la terapii inovatoare care pot dubla şansele de supravieţuire condamnă la moarte sigură şi discriminează pacienţii cu această boală.