2017 la Teatrul „Colibri”: 130 de reprezentaţii, 22.000 de spectatori şi depăşirea planului de venituri

0
419

„2017 a însemnat un an bun – deşi întotdeauna este loc de mai bine –, cu proiecte realizate, dar şi cu mici nerealizări. Încercăm din răsputeri ca în 2018 să facem mai mult decât ne propusesem”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, referindu-se la activitatea instituţiei. În cifre, aceasta a însemnat 130 de reprezentaţii atât la sediu, cât şi în deplasări şi în festivaluri, precum şi numeroase alte activităţi, un număr de 22.000 de spectatori şi depăşirea planului de venituri. Bugetul alocat de municipalitate în 2017 s-a ridicat la 1,966 milioane lei, de suma alocată în 2018 depinzând şi proiectele care se vor concretiza anul acesta. Agenda evenimentelor cuprinde deja premierele spectacolelor „Chiriţele”, după Vasile Alecsandri, şi „Gulliver”, şi a V-a ediţie a Festivalului „Puppets Occupy Street”, între 25 august şi 1 septembrie, cu tema „Pământ”.

Adriana Teodorescu

Instituţie publică aflată în subordinea Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova, din toamna anului 2013 dispunând de un sediu propriu în Calea Bucureşti nr. 56, cu o sală de spectacole cu capacitate de 370 de locuri, o sală multifuncţională, spaţii pentru ateliere de creaţie şi expoziţii şi ateliere de producţie, şi având 29 de angajaţi, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” a devenit una dintre cele mai active şi creative instituţii de cultură ale oraşului. O demonstrează nu doar numărul mare şi diversitatea activităţilor desfăşurate, ci şi numărul tot mai crescut de spectatori.

O retrospectivă a anului 2017 şi proiectele începutului de an 2018 au făcut, ieri, tema unei conferinţe de presă susţinute de managerul Adriana Teodorescu. „2017 a însemnat, în cifre, 130 de reprezentaţii ale trupei noastre, cu spectacolele produse de teatrul nostru, atât la sediu, cât şi în deplasări şi în festivaluri, şi 22.000 de spectatori”, a precizat managerul.

Anul cu un festival internaţional şi trei spectacole în premieră

Cel mai amplu eveniment al anului trecut a fost ediţia a IV-a a Festivalului „Puppets Occupy Street”, un proiect cu un buget de 400 mii lei şi participanţi din 13 ţări, cu 255 de evenimente, desfăşurate în 8 zile şi în 18 spaţii ale oraşului: 60 de ateliere, 100 de spectacole, 3 parade, 3 concerte şi 89 de evenimente conexe. 2017 a adus şi trei noi premiere: „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor” – adaptare după poveşti populare ruseşti, scenariul şi regia Alla Cebotari, aflată şi în distribuţie alături de actorii Emanuel Popescu şi Daniel Mirea, „Povestea celor trei purceluşi” – după o idee a actorilor Geo Dinescu şi Marin Fagu, şi „Punguţa cu doi bani” – propunere venită din partea actriţei Iulia Cârstea, care semnează şi regia.

Atelierele de creaţie au adus instituţiei încasări de 55 mii lei

Managerul Adriana Teodorescu afirmă că în 2017 „unul dintre punctele forte” au fost ateliere de creaţie ale Fabricii electroColibri, care au avut aproximativ 400 de participanţi şi au adus instituţiei încasări de 55 mii lei, „o sumă destul de bună în planul nostru de venituri”. Şi noua serie de ateliere, anunţată a se desfăşura în perioada 22 ianuarie – 18 martie, se bucură de mare succes: deşi înscrierile continuă până duminică, locurile s-au ocupat deja la 10 dintre cele 12 ateliere. Agenda de activităţi a anului trecut a mai cuprins, între altele, participări la festivaluri şi la alte evenimente atât în ţară (Alba Iulia, Arad, Caracal, Bucureşti, Braşov, Severin, Timişoara, Slatina, Izbiceni ş.a.), cât şi în comunităţile de români din Timocul sârbesc şi bulgăresc, în colaborare cu ICR.

„În spatele acestor proiecte pe care noi le-am realizat s-a aflat foarte multă muncă, depusă de o echipă mică, pentru că suntem 29 de oameni”, a mai spus managerul teatrului. Chiar şi în aceste condiţii, instituţia a reuşit să depăşească planul de venituri, propus şi aprobat în 2017 – de la 200 mii lei la 211 mii lei.

Microstagiune a Teatrului ACT din Bucureşti până în luna mai

Anul artistic 2018 se va contura şi în funcţie de bugetul alocat de municipalitate. Deocamdată, anunţate sunt două spectacole în premieră –  „Chiriţele” după Vasile Alecsandri şi „Gulliver” – şi ediţia a V-a, între 25 august şi 1 septembrie, a Festivalului „Puppets Occupy Street”, cu tema „Pământ”.

Spre bucuria publicului, Teatrul „Colibri” anunţă şi continuarea colaborării cu Teatrul ACT din Bucureşti, cu spectacole până în luna mai. După „N-ai tu treabă!”, de Cătălin Ştefănescu, după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş, Andrei Seuşan, Alexandru Voicu, din 7 decembrie 2017, craiovenii sunt invitaţi să vadă în cadrul stagiunii „Colibri. ACTul 2” spectacolele „O intervenţie”, de Mike Bartlett, regia Radu Iacoban, cu Ana Ularu, Lucian Iftime, scenografia Cezarina Iulia Popescu (25 ianuarie, ora 19.00), şi „LUNGS”, de Duncan Macmillan, cu Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, regia Nicolae Constantin Tănase, scenografia Adeline Andreea Bădescu (22 februarie, ora 19.00).