Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: Raportul privind introducerea unui instrument de sprijin financiar pentru frontiere externe şi vize a fost aprobat

0
347

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a aprobat raportul eurodeputatului PDL Marian-Jean Marinescu privind introducerea unui instrument de sprijin financiar pentru frontiere externe şi vize cu 36 de voturi pentru 8 împotrivã şi 4 abţineri. Sprijinul financiar a fost negociat de raportorul Marinescu la 2,76 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Autorul raportului a evidenţiat importanţa unei arhitecturi unitare a frontierelor externe şi a unor standarde comune la nivelul Uniunii, care să permită interoperabilitatea, coordonarea şi compatibilitatea între sistemele de securitate la granițele cu ţări terţe, precum şi a unui set de indicatori pentru evaluarea aplicării dispoziţiilor regulamentului. „Securitatea internă a Uniunii este critică în această perioadă de conflicte şi tensiuni ce se desfăşoară nu foarte departe de noi. Pentru a facilita călătoriile legitime în Uniune şi pentru a combate, în acelaşi timp, imigraţia clandestină şi riscurile conexe, trebuie să asigurăm un control uniform şi de înaltă calitate la frontierele noastre externe”, a spus raportorul.

Standarde comune de securitate

Vicepreşedintele PPE, Marian-Jean Marinescu a adăugat că, în prezent, există derapaje semnificative între statele membre în privinţa gestionării frontierelor externe: „Prin aplicarea unor măsuri şi a unor standarde comune de securitate, precum şi printr-o abordare coordonată privind infrastructura, echipamentele folosite, sistemele IT etc., putem evita fragmentarea şi duplicarea resurselor între diferitele ţări UE. Fondurile UE vor contribui astfel la obţinerea unui nivel unitar de calitate a sistemelor de gestionare a frontierelor şi la economii generale de resurse”, a completat europarlamentarul român.

Jumătate din fonduri,  asistenţă pentru programe naţionale

Raportorul Marinescu a negociat valoarea sprijinului financiar pentru frontiere externe şi vize la 2,76 miliarde de euro, din care peste jumătate va constitui asistenţă pentru programe naţionale, putând fi accesat de statele membre care aplică dispoziţiile Schengen. Fondurile vor permite crearea de către UE a unor sisteme informatice pentru gestionarea mai eficientă a traversării frontierelor de către resortisanţii ţărilor terţe şi pentru a asigura o mai bună identificare și verificare a călătorilor („frontiere inteligente”). Programele naţionale vor fi completate cu acţiuni coordonate ale Uniunii şi cu un mecanism de reacție rapidă, pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

CASETĂ :

Raportul votat astăzi în comisia LIBE face parte dintr-un pachet legislativ de patru dosare privind bugetul UE alocat afacerilor interne care vizează și fondul pentru azil şi migraţie, precum şi instrumentul financiar care va oferi asistență în prevenirea şi combaterea criminalităţii. Raportul Marinescu urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului European şi votat în şedinţă plenară în cursul acestui an.