Un proiect de lege care îi pune în pericol pe funcţionarii publici de carieră

0
308

Iniţiativa senatorilor PDL, care elimină obligativitatea demisiei înalţilor funcţionari publici care doresc să candideze şi impune doar suspendarea raporturilor de muncă pe durata campaniei, este puternic contestată de opoziţie. USL susţine, într-un comunicat, că e „o dedicaţie pentru clientela de partid, pentru funcţionarii numiţi pe criterii politice şi o acţiune prin care este politizată administraţia publică”. Dacă proiectul de lege va trece de Camera Deputaţilor a României, vom fi în situaţia în care înalţii funcţionari publici, în speţă prefecţii, vor putea candida la funcţii politice, având, pe timpul campaniei electorale, la dispoziţie pârghiile instituţiilor pe care le conduc.

USL se opune proiectului de lege prin care PDL doreşte să elimine obligativitatea ca funcţionarii publici din posturi de conducere să îşi dea demisia din funcţie dacă vor să candideze în alegeri. „Asistăm la o nouă încercare din partea actualei puteri de a schimba legile în funcţie de propriile interese politice şi electorale. După ce a politizat întreg aparatul administrativ, acum coaliţia de guvernare doreşte să folosească în mod direct, fără niciun fel de jenă, instituţiile statului în confruntarea electorală. Este o încercare de a legaliza statul-captiv, adică statul care este folosit în interesul celor aflaţi la guvernare. Prin acest proiect de lege, PDL doreşte să permită funcţionarilor publici numiţi politic în posturile de conducere să folosească instituţiile pe care le conduc în campania electorală. De asemenea, se doreşte subordonarea tuturor angajaţilor din instituţiile respective şi forţarea lor să-şi susţină în alegeri superiorul ierarhic, sub ameninţarea pierderii locului de muncă. În acest fel, funcţionarii publici devin agenţi electorali şi nu un corp de elită aflat în slujba cetăţeanului. Acest proiect de lege reprezintă un adevărat pericol pentru funcţionarii publici de carieră. Aceasta este o dovadă suplimentară că avem de-a face cu o putere discreţionară, care este în stare să treacă peste orice pentru a se menţine la guvernare. PDL şi complicii săi ce compun coaliţia majoritară pregătesc un nou instrument pentru perfecţionarea furtului în alegeri. USL se opune acestui proiect de lege şi atrage din nou atenţia asupra derapajelor actualei puteri de la democraţie şi de la principiile bunei guvernări. În acord cu societatea civilă, care a susţinut în permanenţă depolitizarea administraţiei, USL respinge orice tentativă de transformare a aparatul administrativ într-o sursă de venituri pentru clientela politică şi într-o resursă electorală pentru cei aflaţi temporar la guvernare”, se arată într-un comunicat al PSD.

Camera Deputaţilor – for decizional

Proiectul de lege aparţine unui număr de şase senatori PDL, printre care şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igas, şi a fost depus la Senat pe 22 decembrie 2011. Potrivit prevederilor actuale ale Statutului funcţionarilor publici, înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici cu funcţii de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după demisia din funcţia deţinută şi încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu. Democrat-liberalii propun în proiectul de lege modificarea mai multor legi astfel încât să le dea acestora posibilitatea suspendării din funcţie în momentul candidaturii şi pe perioada campaniei electorale şi eliminarea demisiei.

Se înscriu în categoria înalţilor funcţionari publici care ar putea beneficia de modificările propuse următorii: secretarii generali din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale; prefecţii, secretarii generali adjuncţi din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale; subprefecţii şi inspectorii guvernamentali. Din categoria funcţionarilor publici care deţin funcţii de conducere şi care ar putea fi scutiţi să demisioneze fac parte: directorii generali şi directorii generali adjuncţi din aparatul autorităţilor administrative autonome, al ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi în funcţiile publice specifice asimilate acestora directorii şi directorii adjuncţi din aparatul autorităţilor administrative autonome, al ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi în funcţiile publice specifice asimilate acestora, secretari ai primăriilor, directori executiv şi directori executiv adjuncţi în cadrul instituţiei prefectului, în cadrul aparatului propriu al autorităţilor administrative.

Conform procedurii legislative, proiectul urmează să intre în dezbatere la comisiile de specialitate şi apoi în plenul Camerei Superioare. Parcursul legislativ este unul condiţionat de termenele de dezbatere şi prezentarea rapoartelor. După ce va fi dezbătut în comisii şi în plenul Senatului, proiectul de lege merge la Camera Deputaţilor, unde va trece prin aceeaşi procedură. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, iar coaliţia de guvernare are majoritatea voturilor.