Ofertă de început de an la taxe şi impozite!

1
155

De ieri, autorităţile locale au început să încaseze taxele şi impozitele de la craioveni. Chiar în prima zi de plată s-au găsit câţiva contribuabili care au ţinut să înceapă anul fără nici o datorie la bugetul local. Cei care vor achita taxele până la sfârşitul lunii martie vor primi şi o reducere de 10%, la care se adaugă şi cei 5% care au fost tăiaţi, în acest an, de la contribuţiile bugetare, în  urma unui vot unanim al consilierilor municipali.

De ieri, autorităţile au început să încaseze taxele şi impozitele de la craioveni. Deşi a fost prima zi de lucru din an, au fost destul de mulţi contribuabili care s-au prezentat la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova, din incinta Pieţei Centrale, pentru a-şi plăti obligaţiile către buget. “De astăzi (n.r. – ieri) am început să luăm banii celor care vor să-şi plătească taxele şi impozitele pe 2012. Cu toate că a fost prima zi, s-au găsit câţiva plătitori care au venit la ghişee şi au achitat impozitele pe case şi maşini”, a declarat directorul Sorin Marcu. Potrivit acestuia, cei mai mulţi dintre cei care s-au aşezat la coadă chiar în prima zi a încasărilor au fost pensionarii, care se remarcă, de obicei, printre persoanele bun-platnice către buget.

Impozitele pe clădiri şi terenuri, cu 5% mai mici

Mulţi dintre craioveni se grăbesc să-şi plătească, încă de la începutul lui 2012, taxele şi impozitele pentru a beneficia de o reducere de 10%. Potrivit proiectului privind taxele şi impozitele, votat de consilierii municipali, această bonificaţie se acordă dacă persoana în cauză îşi achită integral impozitul până la data de 31 martie. După această dată, taxele se plătesc la valoarea stabilită de autorităţi. Spre deosebire de anul trecut, impozitele pe clădiri şi terenuri sunt mai mici cu 5%, diminuarea fiind propusă şi votată, în unanimitate, de consilierii municipali la sfârşitul anului trecut. Astfel, o garsonieră de 27,45 de metri pătraţi se impozitează cu 70 de lei pe an, un apartament cu două camere – cu 102 lei pe an, iar un apartament cu trei camere va fi taxat cu 166 de lei pe an. Impozitul pe maşini a rămas neschimbat, la valoarea lui 2011.

Sorin Marcu

Locuinţele reabilitate, scutite de la impozit

Există şi a treia categorie a craiovenilor care nu trebuie să plătească nici un leu. Conform proiectului de hotărâre adoptat la sfârşitul lui 2011, din acest an, locatarii care şi-au reabilitat apartamentele pe cheltuială proprie sunt scutiţi de plata impozitului pe clădire pe o perioadă de 7 ani. Autorităţile susţin că această bonificaţie se aplică cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, ceea ce înseamnă că se gândească la această economie doar craiovenii care şi-au reabilitat apartamentele în cursul lui 2011. Locatarii care vor solicită această scutire trebuie să se prezinte cu procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Pentru ca acest act să fie luat în considerare, autorităţile mai cer ca însăşi lucrările de intervenţie să fi fost făcute în conformitate cu recomandările unui auditor energetic.

Craiovenii, buni plătitori de taxe în 2011

Pentru că bugetul pe 2012 al Craiovei nu a fost, deocamdată, întocmit, autorităţile au declarat că nu se cunoaşte care va fi suma ce va fi încasată de la populaţie, o cifră exactă urmând să fie stabilită până la sfârşitul acestei luni sau, cel mai târziu, la începutul lui februarie. Anul trecut, drept comparaţie, autorităţile au creionat un buget în sumă de 590 milioane de lei, echivalentul a 147 de milioane de euro. În această sumă, taxele şi impozitele colectate de la populaţie au fost propuse la suma de 115 milioane de lei, reprezentând aproximativ un sfert din toate veniturile. Tot anul trecut, contribuabilii, persoane fizice, s-au dovedit că sunt foarte buni plătitori de taxe, cea mai mare parte a taxelor şi impozitelor de la populaţie fiind colectată deja de la mijlocul anului.

 

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua. Ma numesc Mihai Daniela si locuiesc in municipiul Craiova, zona Garii.Am citit in articoul din 10.01.2012 al d-nei Laura Motirliche si despre cei care si-au reabilitat termic apartamentele pe cheltuiala proprie, urmind ca acestia sa beneficieze de scutire de impozit pe cladiri pe o perioada determinata. Din articol am inteles faptul ca doar cei care au efectuat aceasta lucrare in anul 2011 beneficiaza de aceasta scutire. Cu tot respectul, doresc sa aflu daca pot beneficia de aceasta facilitate si cei care si-au reabilitat termic apartamentele ( pe cheltuiala proprie ) in anul 2010. Multumesc anticipat pentru raspuns. Daniela Mihai. Craiova. In cazul uuni raspuns din partea dvs. pe adresa mea de mail voi reveni cu nr meu de telefon.

Comments are closed.