Ioan Niculae schimba conducerea Romgaz după propriile interese

0
154
Ioan Niculae

Factori decizionali din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), la cererea omului de afaceri Ioan Niculae, dispuneau înlocuirea funcţionarilor din conducerea Romgaz sau reprezentanţi AGA care se abăteau de la realizarea scopului ilicit, afirmă surse judiciare. Concret, la solicitarea acţionarului majoritar al InterAgro, Ioan Niculae, imediat ce li se aducea la cunoştinţă sau aflau direct că persoane din conducerea executivă a SNGN Romgaz sau reprezentanţi MECMA în AGA Romgaz se abăteau „de la realizarea scopului infracţional asumat”, factorii ministeriali de decizie dispuneau sau dădeau dispoziţie de înlocuire a acestora. „Aceasta în ciuda faptului că MECMA a fost informat, în mod repetat şi detaliat, de instituţiile abilitate ale statului, cu privire la activităţile desfăşurate de gruparea infracţională, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi, pe cale de consecinţă, să submineze economia naţională”, au arătat sursele citate.

Nucleul grupului infracţional privind păgubirea SNGN Romgaz era format din omul de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea (n.r. – administrator la InterAgro) şi Alpar Kramer, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Demersurile lor erau concentrate, iniţial, asupra conducerii executive a Romgaz, ulterior fiind îndreptate către factorii decizionali din cadrul Ministerului Economiei, iar Niculae ajungea chiar să-şi impună doleanţele prin ameninţări, fie cu revocarea din funcţiile deţinute, fie prin manipularea sindicatelor din industria chimică.

Ioan Niculae a venit, ieri, la sediul DIICOT, pentru a fi audiat în acest dosar. „Asistăm la subminarea economiei naţionale, o mică părticică din ea, la un agent economic. (…) Dar nu noi am făcut-o, ei o fac cu noi. Nu am văzut acuzaţiile”, a spus Niculae la intrarea în sediul DIICOT. Totodală, la DIICOT s-a prezenta şi Darius Meşca, secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei în perioada 2005-2009, cercetat în acest dosar. Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei  sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, săptămâna trecută, DIICOT.