Boc: „În 23 ianuarie discutăm în coaliţie cu privire la Legea Sănătăţii, apoi decidem cum o promovăm”

0
143

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că pe 23 ianuarie a.c. va avea loc o discuţie în coaliţie pe tema Legii Sănătăţii, după care se va decide şi forma în care va fi promovată această lege.

„Nu am discutat în coaliţie forma promovării proiectului de Lege a Sănătăţii deocamdată. În 23 ianuarie vom avea o discuţie pe fond în coaliţie cu privire la Legea Sănătăţii, după care vom trece şi la forma de promovare”, a precizat Emil Boc, întrebat dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea Sănătăţii. El a adăugat că deciziile cu privire la proiectele de legi se iau în coaliţie.

Subsecretarul de stat Raed Arafat şi Comisia de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii au analizat, la sfârşitul săptămânii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii Sănătăţii supus dezbaterii publice până în 28 ianuarie a.c. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenţă.

Raed Arafat a precizat că una dintre concluziile specialiştilor vizează faptul că sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a Sănătăţii, din care dispar noţiunile de „public” şi „privat”, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind „competiţia comercială”, adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieţi.

Proiectul noii Legi a Sănătăţii a fost pus, în 28 decembrie 2011, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.

Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a Sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului. (Mediafax)