Spitalele doljene rămân în categoriile stabilite anul trecut

0
131

Unităţile sanitare doljene care erau clasificate cu plan de conformare rămân cel puţin încă un an în aceleaşi categorii stabilite în iunie 2011. Ieri, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj au sosit şi ordinele semnate de ministrul Sănătăţii care confirmă acest lucru.

Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova rămâne cel puţin până pe 31 decembrie a.c. în categoria a doua, cu plan de conformare. Tot cu plan de conformare, dar în categoria a doua de monospecialitate, se găsesc Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova şi Centrul de Cardiologie. În categoria a patra cu plan de conformare figurează Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” din Dăbuleni, la fel ca Spitalul CFR din Craiova şi Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova.

Autorităţile au decis încă din vara anului trecut ca spitalele din toată ţara să fie împărţite pe categorii în funcţie de gradul de performanţă. În acest sens, au fost stabilite şi nişte criterii de clasificare, iar unităţile sanitare au primit bani şi dotare cu aparatură medicală în funcţie de acestea. Pentru că nu toate unităţile sanitare îndeplineau la momentul respectiv condiţiile necesare pentru a intra într-o categorie, autorităţile au făcut un compromis şi au stabilit iniţial ca până la sfârşitul anului 2011 spitalele să-şi reglementeze situaţia prin intermediul unor planuri de conformitate. Chiar dacă toate unităţile sanitare doljene au trimis la timp planurile de conformitate, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a decis, în cele din urmă, ca termenul iniţial să fie prelungit până la sfârşitul lui 2012.

Un an la dispoziţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor

Amânarea termenului pare să fie una de bun-augur, întrucât spitalele din judeţul Dolj vor avea la dispoziţie aproape un an să-şi rezolve problemele structurale astfel încât la finele lui 2012 să respecte condiţiile necesare pentru a se încadra în categorie. Pe lângă prelungirea termenului de încadrare în planurile de conformare, tot cu această ocazie s-a hotărât modificarea criteriilor de clasificare în categoriile întâi şi a doua  pentru spitalele clinice aflate în centrele universitare. În conformitate cu noile prevederi, spitalele din aceste categorii vor avea obligaţia de a îndeplini criteriile de clasificare cu excepţia asigurării structurii şi liniei de gardă aferente pentru trei specialităţi, faţă de două specialităţi câte erau prevăzute, în situaţia în care în aceeaşi localitate, pe o rază de cinci kilometri există o altă unitate medicală care poate să asigure asistenţa medicală continuă.