În pandemie, elevi şi cadre didactice de la Liceul Tehnologic “George Bibescu” din Craiova au fost la cursuri în Portugalia

0
641

În perioada 26.10.2020-13.11.2020 s-a desfășurat în Portugalia, la Barcelos, al doilea flux al Proiectului European ERASMUS+ cu titlul „Schimb de bune practici în context european pentru formarea profesională de calitate în domeniul auto”, nr. 2019-1-RO01-KA102-026848, beneficiar fiind Liceul Tehnologic ”George Bibescu” din Craiova.
În plină pandemie, Liceul Tehonologic „George Bibescu” din Craiova îşi continuă drumul pe dezvoltare de proiecte europene. În acest context, în Portugalia au participat elevi şi cadre didactice, în cadrul unui proiect care face parte din ERASMUS+. La această mobilitate au participat opt elevi din clasa a XII-a și trei elevi din clasa a XI-a , domeniul de pregătire electric, calificarea profesională „tehnician electrician electronist auto”, precum și trei absolvenți ai școlii profesionale, calificarea profesională „mecanic auto”, însoțiți de prof. Laurențiu Dumitru, director adjunct al liceului, și prof. Simina Constantinov, coordonator de proiect. Scopul acestui plasament a fost acela de a oferi elevilor o alternativă validă pentru instruirea practică, pentru a crește calitatea formării profesionale, în vederea unor șanse sporite în cariera și o mai bună angajabilitate pe piața muncii din Uniunea Europeană.Pe parcursul celor trei săptămâni ale stagiului de pregătire practică participanții, repartizați pe grupe la diferite firme de profil stabilite de partenerul JOBAUTO Barcelos, au defășurat activități diverse specifice calificărilor acestora. Printre multiplele obiective ale acestui proiect se poate remarca dezvoltarea la elevi a unor abilități practice și competențe cheie precum: lucrul în echipă, autoevaluarea nivelului de pregătire în raport cu cerințele unui loc de muncă, asumarea responsabilității față de sarcinile primite, condiție esențială pentru viitoarea lor formare profesională.
Competenţe europene dobândite

Pe perioada stagiului de pregătire practică participanții au dobândit totodată și competențe cheie la nivelul standardelor europene. Elevii au fost apreciați pentru seriozitatea și cunoștințele teoretice demonstrate la locul de practică. Formarea prin mobilitate și plasament european înseamnă șansa de a compara sistemele de învățământ, dotările firmelor cu echipamente mecanice, electrice și electronice, a modalității în careîșiselectează personalulangajatșiamoduluiîncare acesta își desfășoară activitatea. Proiectul își propune sprijinirea participanților de a dobândi experiențe de muncă într-un mediu de lucru european, în scopul facilitării integrării profesionale, dezvoltarea competențelor profesionale și personale de comunicare, cooperare în relațiile de muncă, a competențelor culturale, în vederea creșteriicompetitivității absolventului de liceu, crearea unor modele și strategii de colaborare la nivel instituțional care să contribuie la creștereacapacitățiiinstituției de învățământ tehnic românesc de a furniza și forma calificări relevante pentru piața muncii. „Stagiul de formare profesională desfășurat în străinătate este recunoscut și validat prin certificatele „Europass Mobility”, care contribuie la formarea unor portofolii solide ale viitorilor absolvenți, apreciate pe piața europeană a muncii. Elevii implicați în proiect au fost inițiați în cunoașterea limbii portugheze, atât prin accesarea platformei OLS, cât și prin cele 20 de ore de pregătire suplimentară efectuate în Barcelos sub îndrumarea unui profesor de limba portugheză. Participanții se pregătesc să lucreze în domeniul auto sau să-și deschidă propria afacere. Acest domeniu are nevoie de profesioniști, de oameni calificați care să ofere expertiză și calitate în promovarea și prestarea serviciilor. În acest sens, instituția noastră de învățământ asigură o pregătire de specialitate complexă pentru viitorii lucrători din acest domeniu de formare profesională”, a precizat prof. Laurenţiu Dumitru.
„ … Acest plasament înseamnă deschiderea unui drum către o colaborare cu firme europene… ”
Participanții au beneficiat de condiții deosebite de cazare și masă, precum și de sprijinul voluntarilor care activează în cadrul organizației intermediare „Associação Intercultural Amigos da Mobilidade” (AIAM). Associação Intercultural Amigos da Mobilidade – partener în cadrul proiectului a completat pregătirea culturală a participanților, prin vizitele organizate la diferite obiective istorice din orașul Barcelos. Elevii au vizitat orașul Barcelos, respectiv centrul istoric, Biserica catolică, Turnul primăriei și Centrul de informare. De asemenea, elevii au făcut excursii culturale la Porto, Aveiro și Viana do Castelo. „La nivelul instituției noastre, acest plasament înseamnă deschiderea unui drum către o colaborare cu firme europene din domeniul auto”, a mai spus Laurenţiu Dumitru.