Arbitrul craiovean Colţescu a provocat un scandal uriaş de rasism

0
560

Scandal imens de rasism la Paris, la meciul din Champions League dintre campioanele Franţei şi Turciei, PSG şi Istanbul Basaksehir. În prim-plan a fost arbitrul craiovean Sebastian Colţescu, acuzat de rasism de oaspeţi. Partida nu s-a mai jucat, ambele echipe intrând la vestiare, din cauza lui Colţescu, al patrulea oficial la meciul de pe Parc de Princes. În minutul 16 al meciului, Colţescu l-a sfătuit pe centralul Ovidiu Haţegan să ia o măsură în privinţa “ăluia negru”, indicând spre banca de rezerve a formaţiei turce, unde se aflau camerunezul Pierre Webo, fost fotbalist, acum în staff-ul campioanei Turciei, precum şi senegalezul Demba Ba, rezervă la acest meci.

Colţescu a fost auzit şi a intrat în colimatorul turcilor. ”De ce ai zis negru? De ce?! Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui ‘acest tip alb’, când vorbești despre el, spui doar acest tip? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi ‘un tip negru’, trebuie să spui ‘acest tip negru’?!” s-a revoltat Demba Ba. Jucătorii turci şi antrenorul Okan Buruk, fostul fotalist, coechiper cu Hagi şi Popescu la Galata, au izbucnit, acuzându-l pe Colţescu de rasism. Jucătorii de la PSG s-au raliat cu protestul adversarilor, iar vedetele Mbappe şi Neymar i-au solicitat lui Ovidiu Haţegan să-l trimită în afara terenului pe Colţescu.

Jucătorii lui Basaksehir au refuzat să mai continue partida și au plecat la vestiare. Au fost imediat urmați de fotbaliștii campioanei Franței. Oficialii UEFA au decis ca Sebastian Colțescu să fie trimis în camera VAR, iar locul să îi fie luat de unul dintre cei doi arbitri trimiși inițial acolo. Cei de la PSG au reapărut pe tuneul de la vestiare în jurul orei 23, dar cei de la Istanbul au refuzat să mai continue.

Presa din toată lumea a relatat incidentul de rasism unic la acest nivel, iar comentariile de pe reţele de socializare sunt vehemente la adresa arbitrului craiovean de 43 de ani.

Inclusiv preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, despre care se spune că deţine clubul Istanbul Başaksehir, a reacţionat pe reţelele de socializare după acest incident. cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. Nu, rasismului. Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta nostră, Başakşehir”, a scris preşedintele turc, pe Twitter.

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit Stadionul Parc des Princes şi se pare că partida se va relua miercuri seara, cu o altă brigadă de arbitri.