Concert aniversar pentru pian și orchestră, de Ziua Filarmonicii „Oltenia”

0
257

La 19 iunie 1904 lua naştere la Craiova Societatea Filarmonică, iar la 17 decembrie, acelaşi an, avea loc primul concert public, cu orchestră şi cor, sub bagheta dirijorului C. Gaudy şi Elie Mihăilescu, solişti fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer. Evenimentul atesta înfiinţarea actualei Filarmonici şi este celebrat şi astăzi, după 114 ani.

Astfel, Filarmonica „Oltenia” va prezenta luni, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, un concert simfonic susţinut de Orchestra Simfonică (dirijor: Alexandru Iosub). Solistul serii va fi pianistul Constantin Sandu (Portugalia), în prezent șef al catedrei de pian al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto. Recent, a primit Premiul de Excelență și Medalia 100 pentru Centenar, din partea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, pentru contribuția la „păstrarea moștenirii culturale românești”. De la debutul cu orchestra, la vârsta de 14 ani, pianistul Constantin Sandu a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, fiind laureat al multor concursuri internaţionale. În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, cu teza „Muzica portugheză pentru pian”.

În programul concertului aniversar al Filarmonicii craiovene se vor regăsi lucrări ale compozitorilor Arcangelo Corelli – Concerto grosso în Sol minor op.6, nr. 8, „Fato per la Notte di Natale”; Carlos Seixas – Concertul în La major pentru pian și orchestră de coarde; Carl Maria von Weber – Konzertstück în Fa minor pentru pian și orchestră, op. 79; Serghei Prokofiev – Simfonia nr. 7 în Do diez minor, op. 131.