Autorităţile locale au depus, ieri, o coroană de flori la statuia Regelui Mihai I al României, în semn de respect pentru ceea ce a însemnat în istoria românilor, dar şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Craiovei, ale cărei două instituţii emblematice – Universitatea şi Filarmonica Oltenia – au fost înfiinţate prin decrete regale semnate de Majestatea Sa. Cu această ocazie, autorităţile au anunţat că o piaţă din centrul oraşului va fi reamenajată şi îi va fi atribuit numele Regelui Mihai.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, împreună cu viceprimarul Stelian Bărăgan, city-managerul Sorin Manda, dar şi mai mulţi consilieri municipali au depus, ieri, flori la statuia Regelui Mihai I al României. Oficialităţile au ţinut şi un moment de reculegere, apoi a fost depusă o coroană din trandafiri albi, în formă de inimă, din partea Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova. ”Am depus astăzi o coroană de flori din partea Primăriei şi a Consiliului Local, împreună cu colegii mei, în semn de respect pentru memoria celui care a fost Regele Mihai. În afară de ţinuta şi moralitatea lui, pentru Craiova a însemnat şi un lucru extraordinar, întrucât două instituţii de renume îi poartă semnătura, pe actele de înfiinţare, fiind vorba de Universitatea din Craiova şi de Filarmonica Oltenia”, a declarat primarul Mihail Genoiu, ceremonia fiind una discretă, fără discursuri publice.
O piaţă va purta numele Majestăţii Sale
Ca un gest de recunoştinţă pentru sprijinul acordat la ridicarea celor două edificii culturale ale Craiovei, autorităţile locale şi-au propus să amenajeze şi o piaţă, în zona centrală a oraşului, căreia să-i atribuie mai apoi numele Regelui Mihai. „În semn de respect ne-am propus ca una din pieţele oraşului, care nu are o denumire în acest moment, să poarte numele de Regele Mihai I. Având în vedere faptul că anul viitor se comemorează 100 de ani de la Unire, piaţa de la Doljana să fie denumită Piaţa Unirii, iar mai jos, la fostul cinematograf 30 Decembrie, să se amenajeze o piaţă. Acum este un fel de parcare acolo, dar trebuie să devină o piaţă care să poarte denumirea Regelui Mihai”, a precizat edilul-şef al Craiovei. Arhitecţii din primărie pregătesc această propunere, iar atunci când va fi gata se va regăsi pe ordinea de zi a CLM Craiova.
Un bust în bronz şi titlul de „Cetăţean de onoare”
Autorităţile au precizat că statuia din bronz care îl întruchipează pe Regele Mihai va rămâne pe actualul amplasament, cel de lângă Universitate, iar pentru noua piaţă va fi gândit un alt aranjament. Bustul Regelui Mihai a fost comandat de Primăria Craiova şi aşezat pe strada A. I. Cuza, în mod simbolic, pentru a fi aproape de Universitatea din Craiova. Statuia a fost dezvelită la data de 24 noiembrie 2014, în absenţa Majestăţii Sale, la ceremonie fiind prezent Alteţa Sa Regală Principele Radu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Sculptura îi aparţine artistului craiovean Marcel Voinea, fiind ridicată „în semn de recunoştintă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea oraşului Craiova, în special pentru înfiinţarea Universităţii şi a Filarmonicii Oltenia”. În iunie 2013, Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova i-a înmânat Regelui Mihai şi titlul de „Cetăţean de onoare” al Craiovei, distincţia fiind ridicată, în numele Majestăţii Sale, de către Principele Nicolae, nepotul său.
Regele Mihai a făcut două vizite la Craiova
Prima şi cea mai impresionantă vizită a fost cea din anul 2005, când a participat, alături de Regina Ana, Principesa Margareta şi Principele Radu, la slujba din noaptea de Înviere, oficiată la Catedrala „Sfântul Dumitru” de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei de atunci. A doua oară şi ultima dată când Regele Mihai s-a aflat la Craiova a fost în primăvara lui 2007, pentru a participa la concertul aniversar al Filarmonii Oltenia, marcat de împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare. Regele Mihai şi Regina Ana au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, în spritul tradiţiei, iar primarul de atunci, Antonie Solomon, i-a conferit o diplomă de excelenţă. Seara, cuplul regal a luat parte la concertul oferit de Orchestra Filarmonicii Oltenia, în sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. La pupitrul dirijoral, s-a aflat Teodor Costin, fost director al Filarmonicii craiovene, între 1962 şi 1986, iar solistul serii a fost cunoscutul violonist Gabriel Croitoru. Concertul a avut acelaşi program ca în cel inaugural, din 18 aprilie 1947, încheindu-se cu Simfonia a III-a de Beethoven. Interpretarea a fost răsplătită cu aplauze de către cuplul regal.
Universitatea şi Filarmonica, înfiinţate prin decrete regale
Universitatea din Craiova şi Filarmonica Oltenia sunt două instituţii prestigioase de cultură ale oraşului nostru care poartă, pe actele lor de naştere, semnătura Regelui Mihai. „Pentru noi, românii, regele a însemnat un act de demnitate, prin tot ceea ce a făcut şi prin faptul că hotărârile lui au scurt războiul cu şase luni. În zona Olteniei, există o amprentă intensă a domniei Regelui Mihai. Să nu uităm domeniul Coroanei Regale de la Segarcea şi tot ce a însemnat zona Olteniei”, a completat primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Istoria consemnează că Universitatea din Craiova a luat fiinţă în urma decretului semnat de Regele Mihai al României la data de 27 aprilie 1947, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de existenţă. Filarmonica Oltenia din Craiova a fost fondată în anul 1904, dar reorganizată prin decret regal în anul 1947. Mai exact, la 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat fiinţă Orchestra Filarmonica Oltenia, iar în ziua următoare, pe 18 aprilie 1947, a avut loc concertul inaugural al orchestrei recent înfiinţate, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, solist fiind violonista Gaby Grubea.