Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii

0
381

Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii (EIAH), Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană au lansat, ieri, un nou program dedicat sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din România pentru a obţine expertiza necesară unei creşteri sustenabile.

Programul îşi propune să sprijine cel puţin  240 de IMM-uri din RomâniaBulgaria şi Grecia pe parcursul a trei ani, oferindu-le acces la consultanţă de afaceri personalizată. Serviciile oferite vor permite acestor întreprinderi să aibă acces la consultanţă locală şi internaţională pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea şi a-şi dezvolta afacerea. Programul este susţinut de Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, prin finanţare de la Uniunea Europeană şi co-finanţare din partea BERD. În Româniapeste 100 de companii locale vor beneficia direct de acest program, care oferă expertiză într-o gamă largă de domenii, precum strategie, promovare pentru export, management financiar, eficienţă energetică, marketing şi altele. „Planul de investiţii pentru Europa vizează stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă în Europa, iar întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) reprezintă un domeniu special de interes. Acordarea de consultanţă pentru investiţii locale este un obiectiv-cheie al Planului de investiţii pentru Europa, iar cooperarea dintre Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii şi BERD pentru sprijinirea creşterii IMM-urilor este o iniţiativă importantă şi binevenită“, a declarant Corina Creţu, comisarul european pentru politică regional.

Evaluarea nevoilor de afaceri ale companiilor interesate

Companiile eligibile pentru acest program sunt cele cu o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro, cu mai puţin de 250 de angajaţi şi capital majoritar local. Primul pas în cadrul colaborării cu BERD constă în evaluarea nevoilor de afaceri ale companiilor interesate şi în identificarea oportunităţilor de creştere. Ulterior, BERD va pune compania în legătură cu un consultant specializat sau un expert internaţional care îi poate oferi exact expertiza de care are nevoie. În acelaşi timp, programul pune la dispoziţia întreprinderilor şi consultanţilor oportunităţi de pregătire şi de formare prin care pot dobândi abilităţile necesare pentru dezvoltarea afacerii. „Ne bucurăm că avem posibilitatea de a ne intensifica activitatea în România. Programul nostru de consultanţă a avut un impact puternic asupra creşterii afacerilor locale, susţinând misiunea noastră de a le ajuta să devină campioni naţionali şi regionali. Salutăm această colaborare regională cu Uniunea Europeană şi cu Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, care ne va creşte impactul comun în această zonă“, a subliniat Claudio Viezzoli, director pentru “Finanţare şi Dezvoltare IMM-uri”, BERD.