Câte 3 ani de puşcărie pentru cei care au tâlhărit un francez în Cimitirul Ungureni

0
145

Cei doi craioveni şi bulgarul judecaţi pentru tâlhărie calificată după ce au atras în cimitirul Ungureni din Craiova un cetăţean francez, l-au bătut şi i-au luat toţi banii pe care îi avea la el, respectiv 2.840 euro, portofelul cu actele de identitate şi telefonul mobil au fost condamnaţi pe fond. Magistraţii Judecătoriei Craiova au hotărât ca fiecare din cei trei inculpaţi să execute 3 ani de închisoare. În plus, aceştia trebuie să-i restituie victimei banii. Nemulţumiţi de sentinţă, cei trei inculpaţi au declarat apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova. Între timp ei au fost menţinuţi în spatele gratiilor.

Reamintim că, pe 11 august a.c. se înregistra pe rolul Judecătoriei Craiova dosarul în care Marian Pencea, de 34 de ani, din Craiova şi Gyunel Sergeev Yosifov de 29 de ani, cetăţean bulgar, erau trimişi în judecată, în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată, în aceeşi cauză fiind deferită justiţiei, tot în stare de arest preventiv, şi Ionela Claudia Pencea, de 30 de ani, din Craiova, sora lui Marian şi concubina bulgarului, în sarcina ei fiind reţinută infracţiunea de complicitate la tâlhărie calificată. Cei trei au ticluit un plan ca să-l jefuiască pe Joel Charles Wetzel, de 56 de ani, cetăţean francez. Toată povestea pare mai degrabă o telenovelă cu final nefericit. Astfel, din cercetările efectuate de anchetatori s-a stabilit că Ionela Claudia Pencea a fost plecată, la un moment dat în Franţa, unde Joel Charles Wetzel s-a amorezat de ea până peste cap. Tânăra a stat cât a stat pe acolo, apoi a revenit în Craiova, la fratele ei, Maria şi la concubin, cetăţeanul bulgar Gyunel Sergeev Yosifov. Numai că, în luna iulie a.c., francezul a anunţat-o pe Ionela că nu mai poate de dorul ei şi vine să o viziteze. În aceste condiţii, cei trei s-au gândit că pot profita de dragostea francezului pentru a-l lăsa fără bani. Zis şi făcut. Pe 30 iulie, când Joel Charles Wetzel a ajuns în Craiova Ionela s-a întâlnit cu el, au ieşit în oraş unde au stat până seara, apoi aceasta l-a dus pe bărbat în Cimitirul Ungureni, unde fratele ei şi concubinul aşteptau. Au sărit pe francez, l-au bătut, i-au luat portofelul şi telefonul şi au dispărut toţi trei, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. „S-a reţinut că inculpata Pencea Ionela Claudia, în data de 30.07.2015, în jurul orei 23.00, a condus persoana vătămată, cetăţean francez, în Cimitirul Ungureni din municipiul Craiova, unde inculpaţii Pencea Marian şi Yosifov Gyunel Sergeev au exercitat acte de violenţă asupra acestuia, lovindu-l cu pumnii şi picioarele la nivelul feţei şi trunchiului, provocându-i leziuni ce au necesitat unu număr de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi au sustras de la acesta suma de 2.840 euro, portofelul cu acte de identitate şi un telefon mobil”, după cum ne-au declarat reprezentanţii Parchetului. Cetăţeanul francez a ajuns la spital, iar poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Craiova şi procurorii au reuşit să-i identifice pe autori, toţi trei fiind reţinuţi pentru 24 de ore pe 31 iulie. Pe 1 august au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care le-a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsura fiind prelungită de mai multe ori.

Pe 15 octombrie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au soluţionat cauza, pronunţând sentinţa. Cei trei inculpaţi au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de prevederile Codului de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, solicitare admisă de judecători. Astfel, cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu executare, perioadă din care se va scădea durata reţinerii şi arestării preventive: „condamnă pe inculpatul Pencea Marian la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. (…) Condamnă pe inculpatul Yosifov Gyunel Sergeev la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. (…) Condamnă pe inculpata Pencea Ionela Claudia la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. Deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor durata reţinerii şi arestării preventive de la 31.07.2015 la zi. În baza art. 399 C.p.p., menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii Pencea Marian, Pencea Ionela Claudia şi Yosifov Gyunel Sergeev”, se arată în sentinţa Judecătoriei Craiova. Pe latură civilă procesul a continuat până la sfârşitul săptămânii trecute, joi, 5 noiembrie a.c., când instanţa i-a obligat pe inculpaţi să-i restituie banii cetăţeanului francez. Nici una din hotărârile Judecătoriei Craiova în această cauză nu este definitivă, iar inculpaţii au declarat deja apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.